"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна розраховує зекономити на угорському газі більше 100 мільйонів

П'ятниця, 29 березня 2013, 08:52

Україна розпочала постачання газу з Угорщини, обсяг невеликий, але в майбутньому він може досягти 5,4 млрд кубометрів - тобто близько 15% річного імпорту газу в країну.

Про це заявив на прес-конференції в Будапешті прем'єр-міністр Микола Азаров, пише "Комерсант-Україна".

"Мені дуже приємно повідомити, що сьогодні українсько-угорський кордон перетнула перша молекула газу по реверсный системі поставок газу в Україну", - зазначив Азаров.

Як повідомляється, почати поставки газу дозволило підписання технічної угоди з газотранспортною компанією FGSZ Ltd і отримання дозволу від угорського регулятора.

Реклама:

До кінця року Україна потенційно може поставити 4,2 млрд кубометрів газу з Угорщини і близько 600 млн кубометрів газу з Польщі, стверджує один із чиновників Міненерго на правах анонімності.

"Це газ, який ми придбали у німецької RWE, - 5 млрд кубометрів", - уточнив співрозмовник видання.

Глава Міненерговугілля Едуард Ставицький уточнив, що вартість поставленого газу становить 380 доларів за тисячу кубометрів проти 406 доларів за тисячу кубометрів газу, що поставляється з Росії. Тобто потенційна економія від цих поставок складе більше 100 млн доларів до кінця року.

У перспективі обсяг поставок імпортного газу в країну з Угорщини та Польщі може бути збільшений удвічі, стверджує прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко.

"Є пропозиція, яка вже погодили технічні експерти сторін, щодо збільшення обсягу поставок до 10 млрд кубометрів на рік", - зазначив він.

Є й інші перспективні напрямки імпорту газу, стверджує Ставицький.

"Ми розраховуємо на те, що найближчим часом будуть відпрацьовані два нових маршрути: TANAP-трубопровід, який пройде через Азербайджан до Центральної Європи, і коридор ADRIA-це споруджуваний LNG-термінал в Хорватії в зв'язці з системами Європи, а також нашої ГТС" ,- додав Ставицький.

Міністр розраховує, що диверсифікація поставок газу вплине на позицію Росії в переговорах щодо зниження цін на російський газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: