"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порятунок Кіпру допоможе Україні вийти на зовнішній ринок - експерти

Середа, 27 березня 2013, 15:11

Вирішення банківської кризи на Кіпрі скоріш підігріє попит на ризик, ніж полегшить заплановане повернення України на зовнішній борговий ринок у другому кварталі.

Аналітики вважають, що уряд, який домовляється з МВФ про кредит на 15 млрд доларів, не буде поспішати з підписанням жорсткого меморандуму, сподіваючись зайняти на міжнародних ринках гроші, необхідні для погашення боргів - близько 9 млрд доларів у 2013 році, пише Reuters.

МВФ вимагає підвищити ціни на газ для населення і комунальні послуги, відпустити валютний курс і посилити бюджетну політику.

"Хороші умови для позик на зовнішніх ринках зміцнюють позицію України на переговорах з МВФ. Ніхто зараз домагатися кредиту МВФ не буде", - сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Реклама:

Впоратися з борговим навантаженням першого кварталу Україні допомогла сприятлива ситуація на міжнародних ринках капіталу - на початку лютого країна дорозмістила десятирічні євробонди на 1 млрд доларів з прибутковістю 7,625% річних.

Експерти кажуть, що у другому кварталі Україна може повторити той самий сценарій.

"Ринки не сильно відреагували на погіршення ситуації на Кіпрі. Думаю, незабаром в українського уряду з'явиться можливість вийти на ринок єврооблігацій з новим випуском в обсязі 1-2 млрд доларів", - сказала головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан.

За її словами, за минулий тиждень прибутковість українських суверенних облігацій з погашенням в 2022 році трохи зросла, на 25 пунктів, і до кінця дня 22 березня становила 7,3%.

"Ситуація, яка розвивається в Європі, допоможе українському бізнесу знайти більше зовнішніх джерел. Інвестори будуть шукати велику прибутковість за  своїми інвестиціями і будуть брати на себе більше ризику. Розміщення українських бондів буде успішним", - сказав фінансовий директор Першого українського міжнародного банку Ігор Кожевін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: