Китай та Бразилія підписали угоду щодо валютних свопів

Середа, 27 березня 2013, 12:40

Народний банк Китаю і Центробанк Бразилії уклали угоду про валютні свопи об'ємом 190 млрд юаней/60 млрд бразильських реалів, термін дії угоди становить 3 роки і може бути продовжений за згодою обох сторін.

Про це повідомили у Центробанку Китаю, передає Russian.News.Cn.

Згідно із повідомленням Центробанку Китаю, вищевказані заходи покликані зміцнити двосторонню співпрацю в галузі фінансів і надати зручності для розвитку торговельно-економічних зв'язків між двома країнами в цілях спільного забезпечення фінансової стабільності.

Слід зазначити, що вищезгадана своп-угода була підписана якраз під час проведення 5-го саміту керівників країн БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР) і є першою подібною угодою, укладеною Центробанком Китаю з країнами БРІКС.

Реклама:

За словами аналітиків, підписання Китаєм з країнами БРІКС угоди про взаємний обмін валютами може пом'якшити надзвичайну залежність країн БРІКС від американських доларів, допоможе підприємствам уникнути ризику коливання курсу валют і знизити собівартість угод, а також буде сприяти розрахунків у національних валютах між країнами БРІКС і сприяти розвитку торгово-економічних зв'язків між ними.

До цього Китай уже підписав подібні угоди більш ніж з 20 країнами та регіонами світу об'ємом понад 1 трлн юанів (один долар - 6,27 юаня), у тому числі з Республікою Корея, Малайзією, Аргентиною, Сінгапуром, Новою Зеландією та Туреччиною.

Згідно з даними, в останні роки зростання експорту Китаю в країни БРІКС помітно перевищує темпи зростання експорту країни (20,3%). До прикладу, в 2011 році зростання експорту Китаю в Бразилію склало 30,2%, в Індію - 23,5%, в Росію - 31,4%.

За попередньою оцінкою, Центробанк Китаю також підпише своп-угоди з іншими країнами БРІКС і розвиватиме співпрацю з ними в області фінансів, економіки і торгівлі, включаючи створення валютного резервного фонду БРІКС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: