Регіонали хочуть посилити правила роботи нотаріусів

Середа, 27 березня 2013, 10:21

Народні депутати Партії регіонів Ірина Бережна та Ірина Горіна пропонують переглянути законодавство про нотаріальну діяльність.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, розроблений ними законопроект ліквідує "штучний поділ" на державний та приватний нотаріат, хоча обидві групи нотаріусів і зараз мають однакові повноваження. Відрізняються лише джерела їх фінансування та визначення плати за послуги: у державного нотаріату, фінансовання з бюджету, ця плата регламентована, а у приватного є договірною (з урахуванням держмита).

Законопроектом передбачено, що нотаріуси зможуть і надалі стягувати плату "за домовленістю" з клієнтів, але її розмір не буде нижче мінімального розміру, визначеного державою. Тому низьким тарифом обслуговуватимуться пільгові категорії громадян.

Реклама:

"Впроваджується самофінансування державних контор, а до приватних нотаріусів намагаються залізти в гаманець. Як буде визначатися плата, якщо вартість оренди, кількість співробітників та дохід у всіх різний?", - дивується приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Людмила Голій.

Як пише видання, серед запропонованих норм - повернення квотування чисельності нотаріусів по округах. Квота буде визначена Мін'юстом, але один нотаріус буде обслуговувати не менше 5 тис осіб в Києві та до 13 тис осіб в округах з чисельністю населення до 100 тис. Один з нотаріусів сказав, що квоти допоможуть обмежити постійне збільшення кількості нотаріусів.

"Багато молодих фахівців приходять і не розуміють, наскільки ця робота відповідальна і бюрократична в хорошому сенсі слова - перевірити документи, кваліфіковано проконсультувати клієнтів", - говорить він.

Голій впевнена, що квотування недоцільне, оскільки ускладнить доступ на ринок нових фахівців. Замість цього необхідно посилити умови одержання освіти і складання кваліфікаційних іспитів. Законопроект знижує вимоги до досвіду роботи для нотаріусів - з 6 до 3 років, для помічників та стажистів - з 3 до 2 років.

Джерело в уряді говорить, що квоти будуть сприяти поверненню хабарництва: до 2007 року плата за отримання місця нотаріуса досягала 50 тис доларів.

Крім того, буде також введений єдиний реєстр нотаріусів та кадровий резерв. Право на реєстрацію нотаріальної діяльності будуть мати тільки ті, хто зарахований в регіональний кадровий резерв після здачі іспитів у Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату (ВККН) і отримання свідоцтва про право діяльності.

Може бути знижена сума страхування відповідальності нотаріусів з 1 тис мінімальних зарплат (1,15 млн гривень) до 100 зарплат (115 тис гривень). Це призведе до необхідності відшкодування збитків не за рахунок страховки, а за рахунок власних коштів і майна, вважає Голій.

Позитивною нормою вона називає посилення гарантій нотаріальної діяльності: кримінальна справа може бути порушена тільки генпрокурором або його заступниками, а проникнення в офіс нотаріуса, обшук, прослуховування телефонних розмов - тільки на підставі мотивованої постанови судді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!