"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США і Японія закликають Україну відмовитися від спецмита на авто

Середа, 27 березня 2013, 09:30

США і Японія підтримали ЄС і вимагають від України відстрочити вступ в силу рішення Міжвідомчої комісії про введення нових мит щодо імпортних автомобілів або навіть відкликати це рішення.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на матеріали СОТ.

Як пише видання, така позиція була рзвучена ​​25 березня в Женеві на засіданні ради СОТ з торгівлі товарами. Україну на засіданні критикували двічі: у зв'язку із її заявкою на перегляд тарифних позицій і підвищенням мита на імпорт автомобілів.

У представництві ЄС відразу ж закликали українську владу "переглянути і відкликати рішення".

Реклама:

"Євросоюз, як і деякі інші члени СОТ, був здивований публікацією рішення України про введення таких заходів. По-перше, розслідування завершилося майже рік тому, з того часу нічого не відбувалося, і логічно було очікувати, що ніяких заходів не буде прийнято. Підвищення мит грунтується на застарілих даних 2008-2010 років. По-друге, ми були здивовані, тому що коли проводилося розслідування, ми висловлювали сумнів у тому, що ці заходи вписувалися в норми СОТ. По-третє, ми не могли провести попередні консультації в рамках угодах про гарантії СОТ, що порушує важливі процедури організації торгівлі", - йдеться в заяві ЄС.

У цієї позиції знайшлися прихильники, пише газета.

"Згідно з нормами СОТ, введення мит можливе лише у випадку "непередбаченого розвитку". Збільшення імпорту повинно бути "в недавньому часі несподіваним, різким і значним", а втрата, обумовлена іншими чинниками, "не повинна приписуватися імпорту". Японія сумнівається, що ці вимоги були дотримані", - йдеться в заяві японської сторони.

Ст. 12 угоди про гарантії зобов'язує члена СОТ повідомляти комісію щодо мита про початок розслідування, його результати та введення антидемпінгових заходів. Україна інформувала Японію лише про початок розслідування.

"Київ не повідомляв про свої кроки, внаслідок чого ми стурбовані невиконанням вимог угоди про гарантії щодо проведення консультацій до введення мита. Це фундаментальні юридичні зобов'язання, яких повинен дотримуватися кожен член СОТ перед введенням мит", - заявив представник США.

Члени СОТ засумнівалися в об'єктивності розслідування.

Нагадаємо, раніше Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі (МКМТ) опублікувала своє рішення ввести спецмито на нові імпортні машини. Вона складе 6,46% на автомобілі з двигуном від 1 до 1,5 літрів і 12,95% для автомобілів з двигуном від 1,5 до 2,2 літрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: