Думка експерта: Фінполіція поставить хрест на лібералізації бізнес-середовища в Україні

Вівторок, 26 березня 2013, 11:49 -

Якщо фінполіція буде створюватися в Україні як окрема структура з дуже широкими повноваженнями, існує ризик замороження оголошеного раніше державою курсу на лібералізацію бізнес-середовища.

Про це заявив старший юрист "Василь Кісіль і партнери" В’ячеслав Пєсков.

"Якщо з публічним інтересом все зрозуміло - держава створює ще одну потужну правоохоронну структуру, то не зрозуміло, в чому ж полягає позитив в сенсі приватному - для звичайного громадянина або підприємства?", - зауважив правознавець.

За словами Пєскова, проблемою може стати не тільки й не стільки ймовірний значний обсяг повноважень нової правоохоронної структури, скільки відсутність "реальної системи судових або адміністративних противаг у випадку прояву свавілля".

Реклама:

Юрист також звернув увагу, що якщо фінполіція стане новим органом досудового слідства, має відбутися зміна Кримінального процесуального кодексу, який зовсім недавно вступив в силу.

"При цьому слід зазначити, що робота на новим КПК тривала протягом декількох років, а сам проект пройшов експертизу у Венеціанській комісії. Тож з прийняттям нового закону виникне питання перекроювання, зокрема, підслідності злочинів, яка передбачена нинішньою редакцію КПК", - уточнив представник "Василь Кісіль і партнери".

Пєсков також розповів, що з огляду на досвід боротьби з економічною злочинністю в інших країна світу, ефективною може бути як система, в якій значна кількість державних органів має власний слідчий апарат, так і система, в якій створюється централізований орган для ведення досудового розслідування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: