Азаров не вірить в успіх LNG-терміналу

Вівторок, 26 березня 2013, 10:40

Влада України критикує власні ідеї щодо диверсифікації імпорту газу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

25 березня прем'єр Микола Азаров заявив, що вважає постачання газу з Азербайджану важкореалізованим.

"Що означає для нас одержувати газ з Азербайджану? Треба або прокачувати його по газопроводах через територію Росії, або будувати один завод зі зріджування газу, другий - з розрідження й закуповувати танкери для перевезення. Це величезні витрати", - зазначив він в інтерв'ю телерадіокомпанії "Мир".

Реклама:

"Постачання азербайджанського газу з морського газоконденсатного родовища Шах-Деніз в Європу почнуться в 2019 році. Азербайджан запропонував Україні забезпечити поставки газу через Трансанатолійский трубопровід або за рахунок будівництва терміналу з його скраплення в Грузії і перевалки через LNG-термінал в Україні. Цей проект мав дозволити Україні диверсифікувати постачання газу", - говориться в повідомленні.

Однак Азаров більш перспективними назвав поставки по суші. Він нагадав, що коли був підписаний договір про вільну торгівлю в рамках СНД, країни домовилися про доступ до єдиної транспортної системи, в тому числі і трубопровідної.

"І хоча переговори досі не можуть розпочатися, коли вони почнуться, ми будемо обумовлювати можливість прямої покупки газу", - додав прем'єр.

За його словами, мова йде не тільки про Азербайджан, але і Туркменію, і, можливо, про інші країни СНД.

Заява Азарова стала вже другим твердженням українських чиновників, які ставлять під сумнів реалізацію проекту будівництва LNG-терміналу.

Раніше глава Держінвестпроекта Владислав Каськів сказав, що оренда плавучої платформи для LNG-терміналу буде коштувати Україні 60 млн доларів на рік. Висока вартість оренди може обернутися проблемами з перевалкою зрідженого газу в разі його поставки з Катару.

Тепер очевидно, що варіант постачання газу з Азербайджану також для Кабміну є нерентабельним.

У Міненерговугілля проект також не вважають перспективним. За словами джерела в міністерстві, інвестиції в перевалочну інфраструктуру в Грузії і закупівлю танкерного флоту оцінюються ще в 3,7 млрд доларів.

"За ці гроші можна наростити видобуток газу в Україні на 10-15 млрд кубометрів", - зазначає співрозмовник.

На поставки з Середньої Азії в міністерстві теж не розраховують - важелів впливу, які дозволили б змусити Росію пропускати по своїй системі газопроводів туркменський чи азербайджанський газ, не існує.

Останні заяви української влади говорять про їхній намір виправдати якнайшвидше створення консорціуму на базі української газотранспортної системи, вважає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

 Заява пана Азарова співпала із заявою глави "Газпрому" Олексія Міллера про те, що ціна російського газу, що поставляється в Україну, набагато нижче спотової ціни на ринках континентальної Європи.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич каже, що ряд проектів, пов'язаних з диверсифікацією поставок газу в Україну, спочатку був нездійсненним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: