"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У лютому зафіксовано профіцит платіжного балансу

Понеділок, 25 березня 2013, 17:37

У лютому 2013 року сальдо зведеного платіжного балансу другий місяць поспіль було додатним – 1,3 млрд доларів (у лютому 2012 року сальдо було від’ємним - 55 млн доларів).

З одного боку, продовжилося зниження дефіциту поточного рахунку, з іншого – профіцит фінансового та капітального рахунку був одним з найбільших за останні роки (2,3 млрд доларів), йдеться у повідомленні НБУ.

"Відновилося зростання експорту товарів - на 8,1% у річному вимірі (до 5,4 млрд доларів). Головним чинником зростання залишався експорт продовольчих товарів, що збільшився на 31,5% порівняно з лютим 2012 року, зокрема за рахунок зернових (на 23,2%), насіння олійних культур (у 2,4 раза) та олії (на 19,3%)", - сказано у повідомленні.

У регулятора також повідомили, що імпорт товарів знизився порівняно з лютим 2012 року на 7,5% (до 6,7 млрд доларів).

Реклама:

"Продовжилася тенденція попередніх місяців до скорочення імпорту мінеральних продуктів (у лютому - на 38,9%). Нафта майже не імпортувалася через зупинки нафтопереробних заводів, імпорт вугілля скоротився на 42,4% у зв’язку зі збільшенням власного видобутку, імпорт газу - на 36% через відносно теплу зиму", - повідомили у Нацбанку.

У НБУ зазначили, що формування значного профіциту за фінансовим та капітальним рахунком у лютому (2,3 млрд доларів) було забезпечено головним чином розміщенням єврооблігацій урядом (на 1 млрд доларів) та зниженням девальваційних очікувань, унаслідок чого попит на готівкову іноземну валюту залишався низьким.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!