"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китай до 2016 року обійде США за розмірами економіки

Понеділок, 25 березня 2013, 12:12

Китай до 2016 року обійде США за розмірами економіки і стане новим світовим лідером за цим показником.

Про це йдеться в доповіді Організації економічного розвитку та співробітництва, пише "Лєнта.ру" з посиланням на The Financial Times.

На думку економістів ОЕСР, економіка Китаю буде стійко зростати протягом найближчих декількох років. Так, в 2013 році зростання прискориться з торішніх 7,8% до 8,5%, а ще через рік - до 8,9%. Жодна з розвинених економік світу настільки швидкі темпи росту показувати не в змозі.

Прогноз ОЕСР виявився оптимістичнішим, ніж офіційний прогноз уряду Китаю, який вважає, що в п'ятирічку з 2011-го по 2015 рік місцева економіка повинна зростати приблизно на сім відсотків у рік.

Реклама:

При цьому в доповіді ОЕСР вказуються і недоліки економіки Китаю. Зокрема, до ризиків віднесено, як зазначає Reuters, мала кількість доріг і залізничних колій в країні. Крім того, на зниженні зростання ВВП Китаю можуть позначитися зростаюча інфляція, нестабільність фінансової системи, старіння населення, а також слабкість глобальної економіки.

Про те, що Китай рано чи пізно обійде США по ВВП, говорять практично всі економісти. Одні відносять цю подію до 2030 року, інші - до початку 2020-х. У лютому 2013 року компанія PricewaterhouseCoopers пророкувала світове лідерство Китаю по ВВП до 2017 року.

Другою за величиною економікою світу Китай став за підсумками 2010 року, обігнавши Японію. Німеччина, довгий час обіймала третю сходинку, яку Китай обійшов у 2007 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!