Чехія видає Україні обвинувачену у розкраданні 5 мільярдів БТА Банку

Понеділок, 25 березня 2013, 11:55

Високий суд Праги прийняв рішення про екстрадицію в Україну громадянки Росії Тетяни Параскевич в рамках розслідування справи про розкрадання з БТА Банку більше 5 млрд доларів.

Про це повідомляють в прес-службі Юридичної фірми "Ілляшев і Партнери", яка обслуговує БТА.

Як повідомляється, громадянка Параскевич, 1964 року народження, обвинувачена в Україні за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу, була затримана чеською владою в травні 2012 року і з тих пір знаходиться під вартою в СІЗО в Чехії.

"Параскевич звинувачується в тому, що, будучи представником ряду офшорних компаній, підконтрольних колишньому керівнику Банку Мухтару Аблязову, сприяла останньому в заволодінні коштами АТ "БТА Банк" під прикриттям фінансування інвестиційних проектів на території України", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

"БТА Банк як цивільний позивач у кримінальній справі вітає рішення чеського суду. Сподіваємося, що видача прискорить закінчення слідства і приведе до якнайшвидшого повернення викрадених в БТА Банку коштів", - коментують ситуацію в "Ілляшев та Партнери".

Як писала "Економічна правда", у справі екс-міністра енергетики Казахстану, місцевого олігарха Аблязова засвітився Ерік Вангельс.

Нагадаємо, Вангельса пов'язують з "вишками Боко". Як відомо, 2011 року державна компанія придбала бурову вишку сінгапурського виробництва у псевдо-британської компанії Highway Investment Processing LLP. Ця фірма мала офшорних власників, серед яких був і Вангельс.

Видання The Guardian писало, що Аблязова звинувачують у розкраданні мільярдів коштів банку. Відповідно до публікації, Аблязов купував британську нерухомість через офшорні посередницькі структури, використовуючи номінального директора Ванагельса. Коли в Казахстані почалося переслідування, Аблязов втік до Великобританії, і Казахстан вимагає його видачі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: