Єврогрупа підтвердила виділення Кіпру 10 мільярдів євро

Понеділок, 25 березня 2013, 08:16

Міністри фінансів країн єврозони на засіданні підтвердили виділення Кіпру стабілізаційного кредиту розміром 10 мільярдів євро.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на Reuters.

Як повідомляється, рішення про виділення фінансової допомоги Кіпру було схвалено 17 міністрами фінансів, що входять до Єврогрупи, і "трійкою" міжнародних кредиторів (ЄЦБ, Єврокомісія, МВФ).

Як заявив глава Єврогрупи, міністр фінансів Нідерландів Йерун Дейсселблум, другим важливим підсумком засідання стало рішення про реструктуризацію другого найбільшого банку Кіпру Laiki Bank і про виділення Кіпру 10 млрд євро.

Реклама:

Згідно з повідомленням, рахунки в Laiki Bank, на яких лежить до 100 тис євро, за законами ЄС застраховані і будуть переведені в Банк Кіпру. Рахунки понад 100 тис будуть тимчасово заморожені і обкладені податком, який, за непідтвердженими даними, може скласти до 40%.

За словами Йеруна Дейсселблума, цей захід дозволить зібрати до 4,2 млрд євро. При цьому рахунки всіх інших банків Кіпру не будуть оподатковані.

Переговори влади Кіпру, Єврогрупи і "трійки" кредиторів проходили в Брюсселі протягом всієї неділі. Через тривалі переговори Кіпру з "трійкою" засідання Єврогрупи, яка повинна була схвалити рішення про виділення кредиту, було відкладено на пізню ніч.

Нагадаємо, для отримання 10 млрд євро стабілізаційного кредиту Кіпру необхідно було самостійно знайти близько 5,8 млрд євро. Спочатку головним антикризовим заходом вважалося введення спеціального збору з усіх рахунків. Передбачалося, що держава спише частину коштів, розміщених на банківських рахунках і депозитах засобів.

Однак парламент Кіпру не підтримав цю міру, і 21 березня ЗМІ повідомили, що уряд остаточно відмовився від введення податку на депозити. З 15 березня кіпрські банки призупинили всі операції. Очікується, що вони відкриються 26 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: