"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Каськів хоче витрачати щороку 60 мільйонів на оренду LNG-платформи

Субота, 23 березня 2013, 15:56

Оренда плавучої платформи для LNG-терміналу буде коштувати Україні 60 млн доларів на рік.

Про це повідомив глава Держінвестпроекту Владислав Каськів, передає "ЛігаБізнесІнформ".

"Нацпроект LNG-термінал з моменту затвердження урядом модернізований. Тепер він розділений на два етапи", - зазначив Каськів.

За його словами, перший етап полягає в застосуванні технології базування терміналу на морській платформі (так звана технологія FSRU).

Реклама:

Каськів повідомив, що ця частина проекту реалізується в партнерстві з американською компанією Excelerate Energy, яка може надати Україні платформу.

"Таким чином, в наступному році вже буде можливість поставляти в Україну альтернативний газ в обсяг до 5 млрд куб. м", - сказав він.

Каськів зазначив, що другий етап проекту з технології наземного базування терміналу реалізується паралельно з інвестиційною моделлю. Його планують запустити в 2018 році.

"Поділ проекту на два етапи - морський і наземний - змінило організаційну та фінансову структуру проекту. Для реалізації першого етапу буде необхідно близько 60 млн доларів в рік на оренду платформи LNG-терміналу без врахування вартості самого газу", - повідомив він.

Що стосується того, що ДП "LNG-термінал" не змогло залучити кредит на суму 160 млн євро, Каськів зазначив: "Ми зробили благо для держави у зв'язку з модернізацією проекту. В першу чергу, цей кредит був потрібен для будівництва морської частини підводного каналу, який у варіанті морської платформи базування не потрібні. Тож бюджетні кошти були заощаджені".

Він додав, що проблем із залученням кредитів під держгарантії ніколи не було.

Каськів нагадав, що загальна вартість проекту до його модернізації становить 846 млн євро, тобто більше 1 млрд доларів.

Як повідомлялося, українська сторона підписала контракт з Джорді Сарда Бонвеі, який нібито представляв іспанську компанію Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.

Однак пізніше в іспанській компанії спростували підписання контрактів щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: