Курс гривні буде плаваючим під контролем НБУ - Прасолов

П'ятниця, 22 березня 2013, 16:39

Курс гривні в 2013 році буде плаваючим, однак при цьому межі курсових коливань будуть контролюватися Нацбанком.

Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, відповідаючи на питання про те, яким буде курс гривні в 2013 році, передають "Українські новини".

"Ви знаєте, що у нас курс хоч і називається фіксований, але він у нас плаває навколо цієї фіксації. Тобто, якщо попит в даний момент в якийсь день на валюту зростає, курс може трохи піднятися, якщо зросте пропозиція, а попит впаде, то курс може опуститися", - пояснив міністр.

За його словами, фактично, зараз показується курс, який встановлюється на міжбанківському валютному ринку.

Реклама:

"Він буде, звичайно, коливатися в ту чи іншу сторону, але це невеликі коливання. Бо як тільки виникне ситуація, що очікується сплеск, Нацбанк за допомогою своєї інтервенції купівлі або продажу може втрутитися і збити це, як він робив у вересні 2012 року", - сказав Прасолов.

Він додав, що в даний час ситуація на валютному ринку досить стабільна і передбачувана, і не спостерігається ніяких факторів, які могли б вплинути на курс гривні в негативному аспекті.

Крім того, за словами міністра, останнім часом в суспільстві знизилися девальваційні очікування, про що свідчить суттєве зростання обсягу депозитів у національній валюті.

"Люди реально стали довіряти гривні", - сказав він.

Як повідомлялося, нещодавно представник МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що Україні необхідний обдуманий перехідний період для переходу з фіксованого на гнучкий валютний курс.

Нагадаємо, 13 листопада 2012 року, директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін заявив, що НБУ вважає неминучим поступове підвищення курсової гнучкості нацвалюти.

За словами Корабліна, "поступове підвищення курсової гнучкості національної валюти - це неминучість".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: