Українці тримають у банках Кіпру близько 3,5 мільярда євро - експерт

Четвер, 21 березня 2013, 14:20

Обсяг вкладів у банках Кіпру, що належать українцям, можна оцінити у діапазоні від 1,9 мільярда до 3,5 мільярда євро.

Про це заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко під час "круглого столу" у четвер у Києві, повідомляє "УКРІНФОРМ".

"За приблизними оцінками, з 60 млрд євро іноземних грошей росіяни на Кіпрі тримають 19-35 млрд. Можна передбачити, що українські гроші, які зависли на банківських рахунках Кіпру, становлять від 1,9 мільярда до 3,5 мільярда євро, відповідно до розміру української економіки, яка у 10 разів менша від російської і має практично такі самі умови для ведення бізнесу", - сказав Устенко.

За його оцінками, потенційна втрата для українського бізнесу і громадян, які мають рахунки на Кіпрі, у разі реалізації сценарію виходу Кіпру із зони євро та мінімальної девальвації власної грошової одиниці на 25%, становитиме близько 0,5 млрд євро.

Реклама:

При цьому експерт не вважає цю цифру катастрофічною втратою для українського бізнесу.

Як повідомлялося раніше, колишні заступники голови НБУ Ярослав Солтис і Олександр Савченко заявили, якщо Кіпр введе податок на депозити, то українські багатії, які вивели гроші у кіпрську зону пільгового оподаткування, втратять сотні мільйонів доларів.

Згідно із оцінкою екс-чиновників український капітал на Кіпрі оцінюється в 12-25 мільярдів доларів.

Нагадаємо, рішенням регулятора на Кіпрі 19-20 березня запроваджено банківські канікули - призупинено всі розрахунки, включаючи внутрішньобанківські проводки. А в середу ввечері стало відомо, що рішення закрити фінансові установи продовжиться і в четвер, і в п'ятницю, 21 і 22 березня.

Таким чином, вимушені банківські канікули триватимуть щонайменше до 26 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: