"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європейський центробанк встановив дедлайн для Кіпру

Четвер, 21 березня 2013, 11:59

Після 25 березня ЄЦБ зможе надавати банкам Кіпру ліквідність в рамках Emergency Liquidity Assistance тільки у випадку, якщо буде схвалена програма допомоги, що гарантує платоспроможність фінансової системи.

Про це йдеться в офіційному прес-релізі ЄЦБ, пише "Лєнта.ру".

До названого ЄЦБ терміну кіпрські кредитні організації будуть фінансуватися за програмою ELA в колишньому обсязі. Ця програма зараз є єдиним способом отримання екстреної ліквідності фінорганізації Кіпру.

З середини минулого року після різкого зниження міжнародного рейтингу Кіпру банки держави не можуть скористатися регулярними операціями ЄЦБ з підтримки фінорганізаций ЄС.

Реклама:

Про те, що ЄЦБ може припинити підтримувати кіпрські банки, 20 березня попереджала міністр фінансів Австрії Марія Фектер.

За її словами, які передавало Reuters, ЄЦБ не буде вічно фінансувати банки Кіпру. Якщо держава не зможе розробити план, що дозволяє прийняти допомогу ЄС і зміцнити фінансовий сектор, то європейський регулятор перестане виділяти йому ліквідність.

Влада Євросоюзу погодилися надати Кіпру антикризовий кредит на десять мільярдів євро, однак в обмін республіка повинна ввести одноразовий збір з рахунків в місцевих банках у розмірі від 6,75 до 9,9%. Завдяки збору до бюджету Кіпру можна було б залучити до бюджету 5,8 мільярда євро, однак відповідний законопроект був заблокований місцевим парламентом 19 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: