Через дії чиновників на кордоні застрягла гуманітарна допомога

Вівторок, 19 березня 2013, 09:13

Близько 500 партій вантажів, поставлених в Україну в якості гуманітарної допомоги, затримані на митниці.

Сталося це через ліквідацію міжвідомчого органу, який привласнював товарам статус гуманітарної допомоги, пише "Комерсант-Україна".

Основним органом, який надавав статус гуманітарної допомоги вантажам, що поставляється в Україну, була міжвідомча комісія при Кабміні.

Після прийняття у жовтні 2012 року змін до законодавства функції комісії, яка фактично була ліквідована 21 січня 2013 року, були передані Мінсоцполітики.

Реклама:

Як повідомили в департаменті соціальних послуг міністерства, тепер питання надання статусу гуманітарної допомоги відомство зобов'язане погоджувати з вісьмома міністерствами та центральними органами виконавчої влади.

"При відправці проектів наказів міністерство просить розглянути їх і узгодити за один день. Але, на жаль, процедура узгодження затягується", - зізналися в департаменті.

Затримки з узгодженням призвели до того, що різні вантажі, які прямують в країну в якості гуманітарної допомоги, виявилися затримані на українських митницях.

Як пояснили одержувачі гуманітарної допомоги, при ввезенні на територію України гуманітарна допомога не оподатковується і повинна проходити митне оформлення в першочерговому порядку.

Безкоштовно подібний товар може зберігатися на митницях до чотирьох місяців.

Потім одержувач протягом трьох місяців зобов'язаний оплачувати зберігання товару, а якщо по закінченню цього терміну доля вантажу не буде вирішена, митниця має право конфіскувати його.

Як повідомили в Мінсоцполітики, в 2013 році прийнято лише два рішення з визнання вантажів гуманітарною допомогою за спеціальним дорученням Кабміну.

Тим часом, за інформацією джерел у Міндоходів, на 10 березня 2013 року на митницях неоформленими залишаються 516 партій товарів через відсутність рішення про визнання їх гуманітарною допомогою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: