Кiпрська криза не позначиться на курсi гривнi - банкіри

Понеділок, 18 березня 2013, 20:26

Курс гривнi уникне впливу кiпрської кризи, але довiра до банкiв може опинитися пiд тиском.

Про це заявили банкiри, опитанi агентством "Iнтерфакс-Україна".

"На курс гривнi це нiяк не вплине. Безумовно, такий крок кiпрської влади є найгiршою iлюстрацiєю до ступеня надiйностi та безпеки заощаджень у банках загалом", - сказав перший заступник голови правлiння Промiнвестбанку В'ячеслав Юткiн.

За його оцiнкою, разове введення податку на депозити на Кiпрi не призведе до вiдтоку депозитiв з українських банкiв: занадто малий перелiк iнструментiв для збереження заощаджень, i альтернативи депозитам практично не iснує.

Реклама:

Аналогiчної точки зору дотримується i директор казначейства та фiнансових iнститутiв банку "Надра" Тарас Кияк.

"В Українi iснує безлiч iнших чинникiв, якi можуть вплинути на курс гривнi, - макроекономiчнi, полiтичнi, сезоннi тощо. Введення разового податку на депозити на Кiпрi в коротко- та середньостроковiй перспективi до них не належать", - сказав вiн.

За оцiнкою експертiв, ситуацiя на Кiпрi не справить прямого впливу й на економiку України.

"Ми не очiкуємо вiдтоку iноземних iнвестицiй з України й не припускаємо, що буде приплив грошових коштiв в Україну. Щодо повернення коштiв українського походження, то, ймовiрнiше, їх просто переведуть в iншi офшори або, наприклад, до Швейцарiї", - сказав Кияк.

Юткiн вважає, що ситуацiя на Кiпрi не призведе до вiдтоку iнвестицiй iз банкiвського сектора.

"У перiоди адаптацiї до таких нововведень серйознi iнвестори, найiмовiрнiше, утримаються вiд рiзких рухiв", - сказав вiн.

При цьому вiн зазначив, що частина коштiв українського походження з кiпрських банкiв повернеться в Україну у виглядi iнвестицiй, що загалом сприятливо позначиться на українськiй економiцi.

"У вiдсотковому спiввiдношеннi це може бути 10-15%, у грошовому - 8-10 млрд доларів", - уточнив вiн.

Голова правлiння Першого українського мiжнародного банку Сергiй Черненко вважає, що Україна не ухвалюватиме такого податкового рiшення.

"Введення такого податку... може спонукати систему до нового витка кризи гривневої лiквiдностi, який ми спостерiгали минулого року напередоднi виборiв, коли населення масово забирало депозити з банкiв. У результатi кошти повернулися в систему, але банкам довелося запропонувати вкладникам "премiю" у виглядi найвищих у Європi вiдсоткiв за вкладами. Все це мало негативнi наслiдки для економiки", - сказав банкiр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: