Влада збільшує мита на іномарки для своїх олігархів - Financial Times

Понеділок, 18 березня 2013, 13:15

Підвищення мита на імпорт автомобілів може мати негативні наслідки.

Про це пише британське видання Financial Times.

Видання зазначило, що запровадивши імпортні мита на автомобілі Україна може досягти своїх короткострокових цілей часткового зниження дефіциту торговельного балансу.

Цей крок, пише Financial Times, також може розлютити колег по СОТ, які вже шоковані планами України, оголошеними у вересні, змінити 371 тариф лише через п’ять років після приєднання до міжнародної торгової організації.

Реклама:

"Багато (автомобільних) компаній є власністю впливових олігархів. Азаров дав зрозуміти кого призначені захищати нові мита, сказавши: "Вони не витримують конкуренцію з боку дешевшого імпорту автомобілів". Не дивно, що олігархи намагаються придушити конкуренцію, щоб підвищити власні прибутки, хоча на кону стоять також багато вакансій "синіх комірців", - пише видання.

Як повідомлялося, депутат Віктор Янукович попросив прем'єр-міністра Миколу Азарова скасувати рішення уряду щодо встановлення спеціального мита на імпорт автомобілів.

Влада вирішила ввести спецмита на імпорт нових легкових автомобілів з ​​об'ємом двигуна 1000-1500 куб. см у розмірі 6,46% і 1500-2200 куб. см - 12,95% незалежно від країни походження та експорту.

Нагадаємо, в 2009 році уряд уже вводив 13% надбавку на 6 місяців, що призвела до скорочення обсягів виробництва авто на 82%, а обсяги продажів тоді на внутрішньому ринку зменшилися на 84%, доходи знизилися на 96%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: