"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада готує до продажу два націоналізованих банки

П'ятниця, 15 березня 2013, 08:58

Держава почала підготовку до продажу двох націоналізованих банків - Укргазбанк (92,99% акцій) і банк Київ (99,94%).

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, згідно з указом президента "Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", у листопаді прем'єр-міністр і Мінфін повинні прийняти рішення про продаж пакетів акцій цих установ.

"Оскільки Родовід Банк (99,99%) є санаційною установою, у нього будуть передані проблемні активи перших двох банків. Це повинно відбутися через три місяці після вступу в силу поправок до Податкового кодексу щодо роботи з проблемними активами санаційного банку. Однак точна дата цієї події невідома, оскільки відповідний законопроект, хоча і був поданий ще 18 грудня, ще не прийнятий", - пише видання.

Реклама:

Видання зазначає, що головна проблема продажу полягатиме в ціні, так як уряд не захоче фіксувати великий збиток від інвестицій. Регулятивний капітал Укргазбанку на 1 січня склав 3,808 млрд гривень, а Києва - 651 млн гривень. Таким чином, за них вдасться виручити не більше 4,1 млрд гривень.

Спірним експерти вважають рішення передати проблемні активи націоналізованих установ санаційному банку.

Саме завдяки роботі з проблемними боргами Укргазбанк заробив в 2012 році рекордний прибуток у 1,1 млрд гривень. З них на роботу з проблемними активами довелося 700 млн гривень. Цей же чинник допоміг отримати прибуток у січні - 330 млн гривень, з яких операційний дохід склав лише 28,5%. У банку планували використати цей фактор і в поточному році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: