"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Каськів розказав, чому скасували тендери на 222 мільйони

Четвер, 14 березня 2013, 15:01

Влада знайшла рішення яке дозволить набагато швидше і ефективніше реалізувати задачу з постачання зрідженого газу на територію України.

Про це в інтерв’ю "Українській правді" розповів керівник "Нацпроектів" Владислав Каськів.

"Ми знайшли рішення, яке дозволить набагато швидше і ефективніше реалізувати задачу з постачання зрідженого газу на територію України. Рішення лежить в площині використання нової технології розміщення заводу на морській платформі FSRU, а не не на березі, як планувалося раніше", - зазначив він.

За його словами. Україна співпрацює з американською компанією Exсelerate Energy, з якою підписала відповідну угоду.

Реклама:

"До речі, підписали в той же день, коли виникла та злощасна історія з Fenosa", - сказав Каськів.

За словами Каськіва, угода з Excelerate Energy є принциповою, бо на ринку в світі працює лише три компанії, які володіють технологіями по розміщенню заводів на морській платформі. І Exelerate Energy займає 2/3 цього ринку. Тому ця угода має критичне значення, хоча інших інвесторів можуть бути ще десятки.

Excelerate Energy має забезпечити транспортування цієї платформи (для заводу) до кінця наступного року.

"Зараз ми ведемо роботу по структуруванню всіх угод. Таким чином альтернативний газ (LNG) може бути в Україні вже до кінця наступного року. Тому стали неактуальними тендери, які були раніше оголошені і які були орієнтовані на наземне будівництво", - підкреслив голова Нацпроектів.

"Це не означає, що ми відмовляємося від наземної частини. Проект буде реалізований в два етапи. Перший - це швидке рішення по розміщенню морської платформи, загальним обсягом до 5 млрд кубометрів газу на рік. І другий етап - це будівництво наземної частини, до 10 мільярдів кубометрів. Але на реалізацію наземної частини знадобиться 3-4 роки. Тому ніякої інтриги тут немає. Зараз завадити проекту може лише політичне рішення. Переконаний, цього не станеться", - підсумував Каськів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: