S&P покращило прогнози по рейтингах Львова

Середа, 13 березня 2013, 18:04

Міжнародне рейтингове агентство S&P покращило прогнози по рейтингах Львова до "позитивного" зі "стабільного".

Про це повідомляється в прес-релізі агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, при цьому S&P підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг емітента на рівні "ССС +" і його рейтинг за національною шкалою на рівні "uaBB", а також рейтинги випуску пріоритетних незабезпечених зобов'язань Львова на рівні "ССС +" і "uaBB" і рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолту на рівні "4".

За даними агентства, рейтинги Львова відображають його низьку фінансову гнучкість, зумовлену особливостями української системи міжбюджетних відносин.

Реклама:

"Ми оцінюємо передбачуваність і гнучкість доходів і витрат Львова як дуже низькі, пов'язуючи це з дуже слабкою, на нашу думку, підтримкою з боку української системи міжбюджетних відносин, а також сильною залежністю українських регіональних і місцевих органів влади від рішень центрального уряду в сфері доходів і витрат", - йдеться в прес-релізі.

Крім того, стримуючий вплив на рівень рейтингів надають негативні показники ліквідності міста, необхідність надавати підтримку комунальним підприємствам та низький рівень добробуту в міжнародному контексті.

"Місто не має контролю приблизно над 90% доходів, включаючи такі основні джерела доходів, як прибутковий податок і міжбюджетні перерахування. Можливості міста з управління витратами, на нашу думку, обмежені необхідністю співфінансування зарплат, що зросли за рішенням центрального уряду, і швидкозростаючими витратами на енергоресурси", - відзначається в прес-релізі.

На думку експертів S&P, негативний вплив цих чинників частково компенсує невеликий рівень витрат Львова на обслуговування і погашення боргу і роль міста як одного з комерційних центрів Західної України.

У той же час агентство вказує, що місто зазнає значні потреби в інвестиціях в інфраструктуру, незважаючи на те, що центральний уряд профінансував значну частину капіталовкладень в рамках підготовки до проведення Чемпіонату Європи з футболу.

За даними S&P, прямий борг Львова в даний час складає близько 8% поточних доходів за 2012 рік. Базовий сценарій агентства передбачає поступове зростання рівня боргу міста до 2015 року, але не більше ніж до 30% консолідованих доходів, оскільки Львів продовжує випускати гарантії за кредитами міжнародних фінансових організацій для забезпечення капіталовкладень належних йому компаній у розвиток інфраструктури.

"Ці зобов'язання обумовлюють схильність Львова валютним ризикам", - зазначено в прес-релізі S&P.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: