Київські офіси перші за рівнем прибутковості в Європі

Вівторок, 12 березня 2013, 17:14

Київ займає перше місце за прибутковістю, яку приносять бізнес-центри своїм власникам.

Про це йдеться у дослідження, опублікованому консалтинговою компанією Knight Frank, передають "Ведомости".

Москва - друге місто в Європі за рівнем ставок оренди на якісні офісні приміщення і за прибутковістю, яку приносять бізнес-центри.

Лідер за рівнем ставок оренди на офісні приміщення – лондонський район Вест Енд.

Реклама:

Зараз офіси класу A і B в британській столиці можна зняти в середньому за 1,25 тис євро за кв.м/рік, в Москві трохи дешевше - за 909 євро за кв.м/рік.

На третє місце вирвалася Женева з 820 євро за кв.м/на рік, змістивши Париж, де офіси подешевшали на 2,4% до 800 євро за кв.м/рік. У п'ятірці лідерів знову опинився Цюріх, де якісний офіс можна зняти за 650 євро за кв.м/рік.

Зняти офіс в Києві можна в чотири рази дешевше, ніж у Лондоні, і в три рази дешевше, ніж у Москві, - всього за 319 євро за кв.м/рік.

Однак саме бізнес-центри столиці України демонструють найбільшу прибутковість власникам - 12,5%, стверджує Нікола Обайдін, директор департаменту офісної нерухомості компанії Knight Frank.

За цим показником Москва ділить друге місце з Бухарестом (216 євро за кв.м в рік), обіцяючи потенційним інвесторам в офісну нерухомість 8,5%.

У той же час ринки офісної нерухомості Лондона (прибутковість - 4%), Женеви (4,25%), Парижа (4,5%) і Цюріха (3,75%) обіцяють інвесторам і власникам офісної нерухомості консервативний дохід.

Крім ставок прибутковості одними з основних показників зрілості ринку офісної нерухомості є методика розрахунку орендних ставок і термін оренди приміщення.

На відміну від Москви і Лондона, де орендні ставки встановлюються в розрахунку за кв. м в рік, в Києві - з розрахунку за кв. м в місяць.

Стандартний термін оренди офісів у російській столиці становить 5-7 років, в Києві - 3-5 років.

Деякі власники офісних будівель в Україні, як і раніше виступають за короткострокові договори - вони намагаються "піймати момент" і сподіваються на підвищення ставок в перспективі, розповів Олексій Єфімов, начальник відділу по роботі з корпоративними клієнтами Jones Lang LaSalle.

У Лондоні ж середній термін оренди офісу становить 8 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: