"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" вимагає від України законодавчо закріпити оренду ГТС

Понеділок, 11 березня 2013, 08:42

Останній візит президента Віктора Януковича до Москви, де планувалося підписати нові угоди про закупівлі газу, закінчився нічим через вимоги "Газпрому" законодавчо закріпити можливість оренди української ГТС.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міненерговугілля.

"Ст. 7 закону "Про трубопровідний транспорт" забороняє передачу газотранспортної системи в оренду, концесію або лізинг, - нагадує співрозмовник. - "Газпром" вимагає, щоб цей закон був змінений парламентом".

У прес-службі "Газпрому" офіційно не прокоментували переговори, відзначивши лише, що про конкретні рішення говорити рано.

Реклама:

"Домовилися - це коли підписаний контракт. Але він не підписаний", - констатували в прес-службі компанії.

Однак джерело в "Газпромі" підтверджує, що монополія наполягає на змінах законодавства.

"Якщо Україна встигне внести необхідні зміни до законів до 1 червня, ціна газу може бути знижена заднім числом з 1 січня 2013 року до 260 доларів за тис куб. м (зараз - 426 доларів)", - стверджує співрозмовник в монополії.

У Міненерговугілля стверджують, що пропонували "Газпрому" варіанти передачі трубопроводів в оренду без змін законодавства. Зокрема, та ж ст. 7 закону "Про трубопровідний транспорт" говорить, що якщо приватна компанія інвестує в будівництво нових газопроводів, вона отримує статус інвестора і, відповідно до закону "Про угоди про розподіл продукції", стає учасником такої угоди з правом виконувати будівництво трубопроводів і експлуатувати їх.

"В принципі, через цей пункт ми цілком можемо створювати консорціум, в якому "Газпром" інвестує кошти в будівництво нових газопроводів і модернізацію старих. Ми розповіли про це російській стороні, але там наполягають на тому, щоб рішення були проведені через Верховну раду", - говорить співрозмовник у міністерстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: