Думка експерта: Основні депозитарні структури незабаром контролюватиме держава

П'ятниця, 8 лютого 2013, 20:33

В Україні продовжується політика взяття під контроль всіх ключових компаній.

Про це заявив партнер Адвокатського об'єднання "С.Т. Партнерс", адвокат Сергій Тюрін.

"Те, що НБУ, додатково до вже наявних 22% акцій Приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів", незабаром отримає контроль ще над 55% акцій, говорить про одне: в Україні продовжується політика одержавлення і взяття під контроль всіх ключових компаній, органів і установ, так чи інакше важливих для партії влади", - говорить адвокат.

За словами Тюріна, держава на сьогоднішній день вже володіє 50% акцій Національного депозитарію - центрального інституту Національної депозитарної системи. Таким чином, обидві основні депозитарні структури незабаром будуть перебувати під контролем держави.

Реклама:

"Відкритим залишається питання про причини одностайного пориву і бажання акціонерів Всеукраїнського депозитарію цінних паперів продати свої акції регулятору банківського ринку", - сказав експерт.

Адвокат зазначає, що мабуть, з боку НБУ пролунала пропозиція, від якої не змогли відмовитися власники більш ніж 50 компаній, що входять до складу акціонерів Всеукраїнського депозитарію цінних паперів. Ні для кого не є секретом, що часто пропозиції поділитися бізнесом в Україні робляться у формі ультиматуму.

"Звичайно, я не маю підстав стверджувати, що в даному випадку був застосований такий же підхід, однак сама собою напрошується думка, що власники акцій проявили таку готовність поділитися своїми пакетами з НБУ в обмін на лояльність з боку держави", - говорить експерт.

За словами адвоката, якщо ж не акцентувати увагу на підході до викупу акцій, а дивитися на саму суть угоди, то можна зробити висновок, що зосередження контрольного пакету акцій Всеукраїнського депозитарію цінних паперів у руках НБУ може позитивно позначитися на розвиток національного фондового ринку.

На сьогоднішній день фондовий ринок в Україні знаходиться в стані статики, а численні спроби піти в ріст ні до чого не привели. Єдиний власник у вигляді держави цілком може стати потужним імпульсом для розвитку ринку цінних паперів, відзначив експерт.

"Крім того, говорячи про фондовий ринок, більш пильну увагу слід звернути на Першу фондову торговельну систему (ПФТС), контрольним пакетом акцій якої на сьогоднішній день вже володіє "Московська біржа", і в якій на цьому тижні нарешті завершився конфлікт, пов'язаний з призначенням голови правління ПФТС. Враховуючи, особливі, суперечливі взаємини України з РФ, можна припустити два варіанти ситуації, що склалася: контроль над фондовим ринком України або вже встановлений з боку РФ і мета досягнута, або ж найближчим часом варто очікувати наступу на ПФТС з боку України", - підсумував Тюрін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!