ЄС схвалив бюджет на 2014-2020 роки

П'ятниця, 8 лютого 2013, 18:51

Після виснажливих переговорів лідери ЄС знайшли компроміс щодо бюджету ЄС на 2014-2020 роки та скорочення видатків.

Про досягнення згоди повідомив президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей, який заявив, що досягнута угода "була варта очікувань", передає ВВС.

Як зазначається, про конкретні подробиці угоди наразі не повідомляється, проте відомо, що вона передбачає перше в історії скорочення видатків спільного європейського бюджету.

Всю ніч проти п'ятниці лідери Європейського Союзу намагалися досягти згоди щодо бюджету ЄС на наступні сім років.

Реклама:

Як відомо, на саміті у листопаді 2012 року лідерам так і не вдалось домовитися з цього питання.

Останній компромісний варіант, запропонований Ромпеєм, передбачав загальний обсяг витрат бюджету на рівні 908,4 млрд євро проти 935 млрд євро видатків, про які йшлося у листопаді минулого року.

При цьому передбачається збільшення фінансування спільної політики у сільському господарстві і збереження незмінним фінансування політики єдності, що передбачає вирівнювання умов життя у різних країнах-членах ЄС. Разом із тим програми із розвитку інфраструктури - транспортної та енергетичної - зазнали скорочень.

Спільний бюджет ЄС становить близько 1% від ВВП, виробленого країнами Євросоюзу, і укладається на основі національних бюджетів країн-членів.

Напередодні нинішнього саміту прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон заявив, що не підпише документ, поки до його проекту не будуть внесені подальші скорочення витрат.

Представники інших країн, зокрема президент Франції Франсуа Олланд виступив проти таких заходів і заявив, що не погодиться на бюджет, який "ігнорує зростання".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!