Думка експерта: "Головний біль" бізнесу - надмірні кредитні апетити

П'ятниця, 8 лютого 2013, 11:28

"Головний біль" бізнесу - не брак кредитних коштів, а надмірні кредитні зобов’язання, які в кінцевому результаті загрожують фінансовій стабільності компанії.

Про це заявив "Економічні правді" віце-президент УСПП (Український союз промисловців та підприємців), засновник компанії "МТ-Інвест" Мирослав Табахарнюк.

"Ріст багатьох українських підприємств, серед яких є й великі корпорації, значно перевищує показник наявності оборотного капіталу. Тобто компанія розвивається значно швидше за свої фінансові можливості. А розрив між фінансовим забезпеченням і зростанням - це один із головних нині ризиків для компанії", - сказав експерт.

За його словами, у таку ситуацію компанія може потрапити лише в одному випадку - коли в неї існують надмірні кредитні апетити.

Реклама:

"Існує оціночний показник стану кредитного навантаження на компанію, коли кредитний портфель не повинен перевищувати 2,5-3 річних EBITDA (аналітичний показник, що дорівнює обсягу прибутку до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань)", - зазначив Табахарнюк.

Він наголосив, що проблема кредитування в Україні, безумовно, існує, але вона є набагато глибшою, ніж знається на перший погляд.

"Немає чим кредитувати, але й немає кого кредитувати. Бо сьогодні, на жаль, більшість компаній понабирали кредитів стільки, що важко знайти те підприємство, яке б відповідало оціночним вимогам EBITDA", - заявив підприємець.

За його словами, є кілька варіантів задоволення фінансових потреб компанії.

"Найбільш ефективним я вважаю пошук інвестора - залучення не боргового, а акціонерного капіталу. Для цього потрібно мати бажання залучити інвестиції саме до статутного фонду, бути відкритим і прозорим, відповідати тим вимогам щодо якості та конкурентоздатності, які встановлюють світові та європейські фінансові інвестори", - підсумував Табахарнюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: