Електронні платежі гальмує низька купівельна спроможність українців

П'ятниця, 8 лютого 2013, 10:11

Підвищенню ступеня впливу електронних платежів на українську економіку перешкоджає низька купівельна спроможність громадян.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"На показниках України позначилася, насамперед, перша хвиля кризи в 2008-2009 роках. Уповільнення зростання економіки призвело до падіння реального рівня доходів, а значить і споживання. З іншого боку, проникнення платіжних карт росло навіть у цей період, що допомогло компенсувати кризові явища", - пояснила глава київського офісу Visa Світлана Георбелідзе.

За її словами, у 2010-2012 роках кількість платіжних карток зросла на 33%, а активність їх використання в торговельній мережі - на 45%.

Реклама:

"Електронні платежі поки лише збільшили дірку в кишені у громадян. За темпами зростання продажів ми завжди можемо сказати, коли у населення зарплата або аванс. Однак на загальну суму покупок такі платежі впливають несуттєво, за винятком преміум-сегменту", - розповів співвласник компанії Maratex (ТМ Esprit, Aldo) Дмитро Єрмоленко.

Втім, за його словами більший ефект на економіку від електронних платежів можливий як у випадку збільшення добробуту громадян, так і при більшому поширенні кредитних карт.

"Поки платіжні картки у населення в основному дебетові, а це обмежує їхні витрати", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: