"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Зростання у банківському секторі буде залежати від валютної політики НБУ

Четвер, 7 лютого 2013, 20:20

2013 рік буде ще одним роком лише повільного зростання для банківського сектора, при цьому прогноз буде як і раніше залежати від валютної політики НБУ та темпів відновлення економіки.

Про це заявила старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова.

"Хоча рентабельність власного капіталу склала всього 3%, минулий рік став першим прибутковим роком для банківського сектора після трьох років збиткової діяльності", - заявила Туюкова.

Експерт зазначила, що у секторі спостерігався істотний розкид в результатах. З урахуванням прибутку 5 банків (Приватбанк, Укргазбанк, ВТБ, Ощадбанк і Сбєрбанк Росії), що показали максимальний абсолютний прибуток в 4,4 млрд гривень сукупно, більшість фінустанов завершили 2012 рік з маржинальною рентабельністю, а деякі зазнали збитків.

Реклама:

"У порівнянні з 2011 роком, у 2012 році чистий процентний дохід у секторі впав на 8%, тоді як операційний дохід залишився практично на колишньому, відрахування в резерви на покриття кредитних втрат скоротилися на третину, при цьому коефіцієнт вартості ризику знизився в середньому по сектору до 3,6% з 5,6% в 2011 році, а адмінвитрати збільшилися на 9%", - зазначила ексепрт.

За її словами, динаміка проблемної заборгованості (відповідно до стандартів НБУ) також була позитивною, при цьому частка сумнівних і безнадійних кредитів у загальному портфелі скоротилася до 12,7% на кінець листопада з 14,7% на кінець 2011 року.

"Ми очікуємо, що 2013 року буде ще одним роком лише повільного зростання для сектора, при цьому прогноз буде як і раніше залежати від валютної політики НБУ та темпів відновлення економіки", - підсумувала Туюкова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!