Думка експерта: Обсяг загальних активів банків зріс на 56 мільярдів

Четвер, 7 лютого 2013, 18:02

Обсяг загальних активів банків за минулий рік зріс на 56 млрд гривень, або майже на 5% - до 1,3 трлн гривень.

Про це заявив заступник голови Нацбанку Олексій Ткаченко.

"Банківська система продовжувала демонструвати ті позитивні тенденції у своєму розвитку, які спостерігалися і в 2011 році. Це стосується як збільшення банками обсягів активних операцій, так і залучених коштів", - повідомив він.

Позитивним є те, що зростання активних операцій банків відбувалося переважнo у національній валюті.

Реклама:

"У трійку лідерів серед банків, які найбільше наростили активні операції, входять Ощадбанк, Укрексімбанк та Приватбанк", - зазначив Ткаченко.

За словами банкіра, банки поступово збільшують обсяги кредитування реального сектору економіки. Обсяг кредитів, наданих в економіку, збільшився за минулий рік майже на 29 млрд гривень, або на 5% - до 610 млрд гривень.

"Кредитна підтримка економіки забезпечувалася в основному за рахунок кредитів у національній валюті", - зазначив Ткаченко.

За його словами, покращилася якість кредитних операцій банків.

"Прострочена кредитна заборгованість за 2012 рік зменшилася майже на 7 млрд гривень, а її частка в загальному обсязі наданих кредитів - з 9,6% до 8,9%", - зазначає банкір.

Обсяг коштів банків на кореспондентському рахунку в Нацбанку  зріс на 12% - до 25 млрд гривень, що свідчить про підвищення рівня ліквідності банків.

"Серед банків, залишки коштів яких на кореспондентському рахунку в Нацбанку зросли найбільше, - державні банки, а також: Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, Приватбанк", - сказав Ткаченко.

За словами експерта, зростання обсягів коштів, залучених банками від населення, яке триває протягом останніх трьох років, є свідченням зміцнення довіри до банківської системи. Саме ці кошти є основним джерелом кредитної підтримки економіки.

У минулому році зріс і обсяг коштів суб’єктів господарювання - приріст становив 16 млрд  гривень, або 9%.

"Ще одним позитивним чинником розвитку банківської системи є зростання розміру її капіталу", - сказав банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!