"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Каськів каже, що для будівництва LNG-терміналу загроз немає

Середа, 6 лютого 2013, 17:02

Голова Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислав Каськів не бачить загрози для будівництва LNG-терміналу на території України через відсутність домовленості з Туреччиною про прохід танкерів через Босфор.

Про це він заявив у коментарі журналістам, передає "УНІАН".

"З цього боку я ніяких загроз не бачу... Юридично ніяких проблем немає. Політична ситуація повинна вирішуватися на двосторонньому рівні. Я розраховую, що у нас ніяких змін в плані реалізації цього проекту не буде. Потрібно політичне рішення. В технічному, економічному та організаційному плані у нас все рухається за встановленим графіком", - сказав Каськів.

При цьому він підкреслив, що в переговорах з Туреччиною з приводу доступу на прохід танкерів зі скрапленим газом Україні потрібно більш наполегливо відстоювати національні інтереси.

Реклама:

"Нам треба досить наполегливо відстоювати наші національні інтереси. А для мене абсолютно зрозуміло, що тут питання не тільки в Україні - хоча в Україні багато недругів цього проекту, які працюють на третю сторону, - і не тільки в Туреччині", - сказав Каськів.

При цьому він підкреслив, що пропозиція Анкари про спільне будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі не є альтернативою будівництву об'єкта в Україні.

"Ініціатива з боку Туреччини - це не альтернатива, а спільна ініціатива, яка вже звучала на переговорах різного рівня... Розглядалися варіанти між Дарданеллами і Босфором, й інші варіанти. Такі ініціативи Туреччиною були прийняті для вивчення і відпрацьовуються", - сказав Каськів.

Як відомо, проект LNG-терміналу є ключовим для реалізації намірів уряду щодо диверсифікації поставок газу.

Раніше Україна уклала угоду з Азербайджаном про імпорт 10 млрд кубометрів газу в рік на першому і до 20 млрд кубометрів на другому етапі співпраці.

Джерело в Міненерговугілля розповіло, що Туреччина перешкоджає не тільки проходженню танкерів через Босфор, але і поставкам каспійського газу.

"У Азербайджану були плани з будівництва газопроводу і перевалочного терміналу на березі Чорного моря для експорту свого газу по морю. Але Туреччина не погоджується на проходження суден через Босфор в обох напрямках", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, перспективи будівництва азербайджанського трубопроводу і терміналу на березі Чорного моря виглядають дуже примарними.

Як повідомлялося, українська сторона підписала контракт з Джорді Сарда Бонвіт, який нібито представляв іспанську компанію Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.

Однак пізніше в іспанській компанії спростували підписання контрактів щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.

Крім того там заявили, що Джорді Сарда Бонвіт не знають, і він взагалі навіть не є їх співробітником. ЗМІ з'ясували, що він колишній лижний інструктор.

Уряд створив комісію з розслідування скандалу з LNG-терміналом і пообіцяв підняти питання про відповідальність винних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: