"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Iнфляцiя в Українi може зрости до 3-4% - ЄБРР

Вівторок, 5 лютого 2013, 15:34

ЄБРР очiкує пiдвищення iнфляцiї в Українi в 2013 роцi через зростання тарифiв на енергоносiї та збiльшення гнучкостi обмiнного курсу.

Про це заявив старший економiст ЄБРР з питань Схiдної Європи Алекс Пивоварський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми очiкуємо деякого пiдвищення iнфляцiї - на рiвнi кiлькох вiдсоткiв. Ми думаємо, що три-чотири вiдсотки, у середньому. Переважно за рахунок пiдвищення тарифiв", - зазначив вiн.

Розповiдаючи про збiльшення гнучкостi обмiнного курсу, економiст банку наголосив, що така бiльш сучасна полiтика була б вигiдною Українi, що пiдтверджує досвiд Росiї.

Реклама:

На його думку, в Українi може вiдбутися незначна девальвацiя, оскiльки зовнiшнє середовище для країни сьогоднi не дуже вигiдне, що за ринкових умов створює тиск на курс гривнi. Водночас час вiн уточнив, що ЄБРР не дає прогнозу курсу гривнi.

Пивоварський додав, що iнфляцiя залежить також вiд мiжнародних чинникiв, таких як цiни на ресурси i продовольство.

"Думаю, що сьогоднiшня ситуацiя, коли iнфляцiя негативна - це не плюс. Це добре, що iнфляцiю зупинили. Але це також говорить про те, що грошова полiтика дуже жорстка, i це видно на вiдсутностi кредитування в банкiвськiй системi", - вважає експерт.

Економiст також висловив думку, що небезпека рiзкого прискорення iнфляцiї, повернення її до двозначних показникiв дуже мала.

"Поки що грошова полiтика дуже жорстка, а фiскальна, навпаки, менш жорстка, нiж хотiв би МВФ. Якщо фiскальна залишиться такою, як зараз, а грошова стане гнучкiшою, то, швидше за все, iнфляцiя трохи пiдвищиться, оскiльки курс бiльше плаватиме", - вважає представник ЄБРР.

На його думку, Нацбанк може ще рiк здiйснювати жорстку грошову полiтику та утримувати курс, проте це збiльшує вiрогiднiсть кризи в подальшому, оскiльки втрачаються резерви, не поновлюється економiчна база, зменшуються iнвестицiї, знижується рiвень довiри населення, пише агентство.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: