У Азарова з'явилися нові проблеми з LNG-терміналом

Вівторок, 5 лютого 2013, 09:31

Український уряд зіткнувся з труднощами в реалізації стратегії щодо зниження залежності від російського газу.

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Туреччина досі не дозволила транзит скрапленого газу, для прийому якого в Україні збираються будувати LNG-термінал, пише "Комерсант-Україна".

Джерело в Міненерговугілля розповіло про проблеми з постачаннями газу з Азербайджану.

На зустрічі зі спецпредставником держдепартаменту США з енергетичних питань Карлосом Паскуалем прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна шукає альтернативні джерела газу для заміщення занадто дорогого російського палива.

Реклама:

У розмові він зазначив, що виникли несподівані проблеми в ході переговорів з Туреччиною з питання транзиту через Босфор танкерів зі скрапленим газом, для якого в Україні збираються побудувати LNG-термінал.

За словами прем'єра, у зв'язку з тим що Туреччина "не дуже охоче" розглядає це питання, Київ почав "опрацьовувати різні варіанти", зокрема будівництво заводу з боку Середземного моря в Туреччині.

Про які проекти йдеться, глава уряду не уточнив.

Слід зазначити, що раніше Туреччина заявляла про плани побудувати завод з прийому зрідженого газу на узбережжі Егейського моря.

У Міненерговугілля висловлювали готовність приєднатися до будівництва терміналу, оскільки це дозволило б доставляти в Україну додаткові обсяги палива через територію Туреччини, Болгарії, Румунії і далі по газопроводу Ананьїв-Ізмаїл.

Проект LNG-терміналу є ключовим для реалізації намірів уряду щодо диверсифікації поставок газу.

Раніше Україна уклала угоду з Азербайджаном про імпорт 10 млрд кубометрів газу в рік на першому і до 20 млрд кубометрів на другому етапі співпраці.

Джерело в Міненерговугілля розповіло, що Туреччина перешкоджає не тільки проходженню танкерів через Босфор, але і поставкам каспійського газу.

"У Азербайджану були плани з будівництва газопроводу і перевалочного терміналу на березі Чорного моря для експорту свого газу по морю. Але Туреччина не погоджується на проходження суден через Босфор в обох напрямках", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, перспективи будівництва азербайджанського трубопроводу і терміналу на березі Чорного моря виглядають дуже примарними.

Як повідомлялося, українська сторона підписала контракт з Джорді Сарда Бонвіт, який нібито представляв іспанську компанію Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.

Однак пізніше в іспанській компанії спростували підписання контрактів щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.

Крім того там заявили, що Джорді Сарда Бонвіт не знають, і він взагалі навіть не є їх співробітником. ЗМІ з'ясували, що він колишній лижний інструктор.

Уряд створив комісію з розслідування скандалу з LNG-терміналом і пообіцяв підняти питання про відповідальність винних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: