Microsoft вимагає від українських підприємств мільйон гривень

Вівторок, 5 лютого 2013, 09:04

За останні три місяці юридичний представник корпорації Microsoft - компанія Лексфор подала в українські госпсуди 12 позовів до підприємств, що використовують нелегальне програмне забезпечення (ПЗ).

Як повідомили в прес-службі "Майкрософт Україна", сума заявлених претензій становила близько 1 млн гривень, пише "Комерсант-Україна".

За даними держреєстру судових рішень, тільки в січні за позовами Microsoft було відкрито провадження у справах щодо шести компаній, розташованих у Дніпропетровській області, про відшкодування матеріальної шкоди на суму понад 620 тис гривень.

У 2012 році, згідно держреєстру, такі справи не відкривалися.

Реклама:

Більш ефективно захищати свої авторські права Microsoft дозволяє новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК), який набув чинності в листопаді 2012 року, розповів партнер компанії Лексфор Владислав Шаповал.

"Тепер, щоб ініціювати досудове слідство у справі про порушення авторських прав, достатньо просто подати заяву, - пояснює він. - У рамках такої кримінальної справи МВС, як правило, суворіше перевіряє підприємства".

Якщо в ході перевірки виявиться використання неліцензійного ПЗ, то повідомлення правовласника про цей факт досить для подання цивільного позову про компенсацію збитку.

"При цьому доводити розмір заподіяних збитків немає необхідності. У підсумку правопорушники можуть бути оштрафовані, і їм доведеться заплатити суму, що в десятки разів перевищує вартість ліцензій", - відзначає Шаповал.

Нагадаємо, Україна залишається одним з лідерів використання нелегального ПЗ в регіоні.

За даними Business Software Alliance, у 2011 році 84% всіх програм, встановлених в країні, були неліцензійними, загальна сума збитку правовласників перевищувала 647 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: