Американська корпорація йде з України

Понеділок, 4 лютого 2013, 16:56

Компанія AES домовилася про продаж своїх активів - "Київобленерго" і "Рівнеобленерго" - VS Energy, другим за величиною енергетичним холдингом в країні.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"AES продає 89,12% акцій" АЕС Київобленерго ", яке обслуговує 881 тис споживачів Київської області, та 84,56% акцій" АЕС Рівнеобленерго", обслуговуючого 412 тис споживачів Рівненської області", - йдеться в повідомленні.

Виконавчий віце-президент AES Том О'Флін пояснив, що компанія не бачить перспектив розвитку на українському ринку.

Реклама:

"Ми зосередимося на розвитку своїх стратегічних активів", - сказав він.

За його словами, на сьогодні корпорація володіє розподільчими та генеруючими компаніями в 27 країнах.

В ІК Dragon Capital, яка виступає консультантом угоди, відзначили, що в порівнянні з AES у VS Energy бізнес в Україні розвивається дуже динамічно.

"Після ДТЕК вони - найбільша група в енергетиці. Так що для VS Energy ця покупка вельми логічна", - вважає старший аналітик компанії Денис Саква.

Президент VS Energy International Ukraine Михайло Спектор розповів, що для групи електроенергетика - головний напрямок бізнесу, тому компанія зацікавлена ​​в його розширенні.

"Ми володіємо високою компетенцією в області передачі і постачання електроенергії, що підтверджується показниками ефективності наших компаній", - сказав він.

В Україні VS Energy вже управляє шістьма енергопостачальними підприємствами: "Житомиробленерго", "Кіровоградобленерго", "Одесаобленерго", "Севастопольенерго", "Херсонобленерго" і "Чернівціобленерго".

"VS Energy вважають підконтрольною депутату російської Держдуми Олександру Бабакову, а також підприємцям Євгенію Гінеру і Михайлу Спектору", - пише видання.

Сума угоди не розголошується, але, за даними джерел видання, вона склала близько 150 млн доларов.

У AES вирішили продати активи, оскільки тарифи на електроенергію для населення зараз не покривають навіть собівартості її виробництва і доставки.

"Обленерго без генерації - це не дуже цікавий бізнес", - пояснює джерело в VS Energy.

За його словами, в AES чекали, коли ринок зміниться, компанія розглядала можливість покупки генерацій, наприклад "Центренерго" і "Донбасенерго". Але реформи ринку в цій країні відбуваються повільно.

Як писала "Економічна правда", 24 січня в Давосі, представник групи Михайло Спектор заявив, що "лужниківська група" планує взяти участь у приватизації двох обленерго в Україні.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров публічно висловив невдоволення американськими власниками "Київобленерго": розкритикував їх за "неприпустиму байдужість до людей" і попередив, що "уряд миритися з цим не буде і подібного не терпітиме", а тому буде застосовувати "всі правові механізми впливу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: