"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Молдова звинувачує Київ у порушенні домовленостей в рамках СОТ

Понеділок, 4 лютого 2013, 09:49

Молдова хоче повернутися до розгляду торговельних спорів з Україною в рамках Світової організації торгівлі (СОТ).

У Молдові вважають, що Україна не дотримала слово і не ліквідувала з 2013 року дискримінаційне оподаткування молдавського дивина (молдавський бренді, аналог коньяку), пише "Комерсант-Україна".

Спроби вирішити торговельні суперечки між Україною і Молдовою на двосторонньому рівні не увінчалися успіхом.

У розпорядженні видання опинилася копія листа віце-прем'єра, міністра економіки Молдови Валерія Лазера від 18 січня 2013 року, адресованого голові Мінекономрозвитку України Ігорю Прасолову, в якому констатується невиконання рішення міжурядової молдавсько-української змішаної комісії зі співробітництва в галузі економіки і торгівлі.

Реклама:

У листі нагадується про зобов'язання України "виконати до 1 січня 2013 року всі заходи з метою приведення своїх акцизних ставок на алкогольну продукцію у відповідність із зобов'язаннями в рамках СОТ".

"Секретаріат СОТ був проінформований про тимчасове призупинення процесу за умови врегулювання питання на двосторонньому рівні", - пише Лазер. У листі вказується, що домовленості були порушені.

Як відомо, 3 березня 2011 року Молдова повідомила секретаріат СОТ про те, що Україна дискримінує імпорт дивина, оскільки з 2008 року застосовує до нього більш високу ставку акцизу, ніж до аналогічного продукту - коньяку.

Ця претензія з'явилася відразу після того, як в лютому Україна подала до секретаріату СОТ запит щодо консультацій з Молдовою щодо справляння нею імпортного збору за забруднення навколишнього середовища.

У листопаді 2011 року сторони пообіцяли досягти мирової угоди шляхом взаємного скасування дискримінацій.

Проте, Верховна рада прийняла законопроеку №10687, яким були збережені різні ставки акцизного збору для коньяку і молдавського дивина до 2018 року (у 2013 році вони становили 29 гривень і 45,87 гривень за 1 л 100-відсоткового спирту відповідно).

Прийняття закону молдавська сторона розцінила як "ігнорування раніше досягнутих домовленостей".

Експерти ж вважають, що провал двосторонніх переговорів може послужити уроком для інших країн, які будуть погоджуватися використовувати в переговорах з Києвом лише механізми СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: