Vanco не вимагатиме від України грошових компенсацій

Середа, 27 лютого 2013, 17:02

Після судових розглядів компанії Vanco Prykerchenska вдалося відновити угоду про розподіл продукції і приступити до робіт на Прикерченській ділянці Чорноморського шельфу.

Про це розповів в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ" президент Vanco Prykerchenska Джеймс Баун.

"Як вам відомо, мирова угода між Vanco Prykerchenska та Україною була підписана в минулому році. Сподіваємося, що найближчим часом будуть завершені всі юридичні формальності, які пов'язані з підписанням мирової угоди. Але навіть сьогодні можна стверджувати, що не існує спору між Vanco Prykerchenska і Україною", - сказав Баун.

За словами президента компанії, підрахунок фінансових втрат від конфлікту з українською стороною не було й не є першорядним завданням.

Реклама:

"Звичайно, ми знаємо, які наші витрати, але підписавши мирову угоду, ми всі повинні чітко розуміти, що тут немає сторони, що програла", - зазначив глава компанії.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи буде Vanco вимагати компенсацію від України, Баун зазначив: "Звичайно ні, ні в якому разі".

Глава Vanco зазначив, що після завершення всіх юридичних формальностей, компанія має намір приступити до реалізації проекту.

"Будемо планувати роботи по початку дослідження Прикерченської ділянки. Зокрема, мають намір провести тривимірне сейсмічне дослідження, яке дасть розуміння ділянки, його структури. Отримані дані допоможуть краще визначити місця під буріння", - сказав він.

Крім того, він зазначив, що вартість дослідних робіт приблизно складе 150 млн доларів.

Як повідомлялося, за даними Комісії з захисту конкуренції Сербії, найбільший вертикально інтегрований енергохолдинг України ДТЕК Ріната Ахметова купує Vanco Ukraine (Британські Віргінські острови).

Vanco International, 100% "дочка" компанії Vanco Energy Company (США), у квітні 2006 року була визнана переможцем конкурсу на право укладання угоди про розподіл продукції, видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки.

У жовтні 2007 Vanco Int. віддала права та обов'язки за УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007 року.

Власниками Vanco Prykerchenska з рівною пайовою участю є Vanco Int., ДТЕК, Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.

Влада уряду Юлії Тимошенко в 2008 році вийшла з УРП (розірвавши угоду), після чого Vanco звернулася в міжнародний арбітраж, одночасно продовжуючи пропонувати уряду України відновити співпрацю в рамках УРП.

Після приходу до влади президента Віктора Януковича уряд Миколи Азарова у квітні 2011 року схвалив угоду з Vanco Prykerchenska, доручивши внести зміни в договір про розподіл вуглеводнів.

За даними поінформованих джерел, однією з причин затримки було вибудовування відносин між співвласниками Vanco Prykerchenska.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: