"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Британці вважають український LNG-термінал безперспективним

Вівторок, 26 лютого 2013, 16:48

Фахівці Оксфордського інституту енергетичних досліджень вважають, що проект будівництва LNG-терміналу невигідний Україні.

Про це про це в ході 4-го Українського енергетичного форуму розповів старший науковий співробітник Оксфордського інституту енергетичних досліджень Саймон Пірані, передають "Коментарі".

Учений відзначив, що згідно із проведеними дослідженнями, проект диверсифікації поставок газу в Україну шляхом будівництва терміналу з прийому зрідженого газу, можна визнати неперспективним.

Зокрема, це пояснюється тривалою невизначеністю в питанні можливості проходу танкерів зі скрапленим газом через підконтрольні Туреччині протоки Босфор і Дарданелли.

Реклама:

Також, необхідно враховувати, що такий шлях імпорту є дуже витратним і ціна імпортованого таким способом газу в підсумку може виявитися занадто високою.

Крім цього, на думку оксфордських вчених, не є перспективними і спроби України налагодити імпорт газу з Туркменії.

До такого висновку підштовхують як складності з переговорами щодо транзиту через російську територію, так і прогнозована висока підсумкова вартість газу.

При цьому британський фахівець підкреслив, що організація, яку він представляє, є некомерційною і її дослідницькі програми ніяк не пов'язані з доходами від бізнесу в енергетичній сфері.

Як повідомлялося, раніше українська сторона підписала контракт з Джорді Сарда Бонвіт, який нібито представляв іспанську компанію Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.

Однак пізніше в іспанській компанії спростували підписання контрактів щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.

Крім того там заявили, що Джорді Сарда Бонвіт не знають, і він взагалі навіть не є їх співробітником. ЗМІ з'ясували, що він колишній лижний інструктор.

Уряд створив комісію з розслідування скандалу з LNG-терміналом і пообіцяв підняти питання про відповідальність винних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: