Україна домовлятиметься про поставки газу через Угорщину та Словаччину

Вівторок, 26 лютого 2013, 12:56

Україна планує підписати договори на реверсну поставку в 2013 році природного газу з Німеччини через територію Угорщини та Словаччини обсягом до 7 млрд кубометрів.

Про це повідомив заступник голови НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, передає "Інтерфакс-Україна".

"До 1 млрд кубометрів газу загальний обсяг, думаю, буде. Крім того, в поточному році планується укладення окремих контрактів на поставку газу обсягом до 7 млрд куб. м через Угорщину та Словаччину", - сказав він.

За словами Чупруна, рамкові домовленості з німецької RWE передбачають поставку в Україну до 10 млрд куб. м щорічно, а контракт на поточний рік - до 5 млрд куб. м з можливістю збільшення об'єму.

Реклама:

Чупрун зазначив, що в даний час реверсні поставки газу здійснюються виключно через Польщу в обсязі 1,8 млн куб. м на добу.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" імпортував в минулому році 24,9 млрд куб. м російського газу за контрактом з "Газпромом" і 53 млн куб. м по реверсної схемою відповідно до контракту з RWE (Німеччина).

При цьому в грудні 2012 року "Нафтогаз України" імпортував природний газ з Німеччини за ціною 407,5 доларів за 1 тис куб. м, тоді як середня ціна російського природного газу, імпортованого в грудні 2012 року НАК і OstChem, склала 429,3 доларів за 1 тис куб. м.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" повідомив "Газпрому" про те, що не має наміру оплачувати виставлений Києву рахунок за недобір газу в минулому році. Міністр енергетики та вугільної промисловості республіки Едуард Ставицький, однак, запевнив, що його країна виконує умови газового договору з РФ від 2009 року.

Як відомо, 27 січня "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму близько 7 млрд доларів за недобір природного газу в 2012 році виходячи з передбаченого контрактами вимоги take or pay.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: