"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Чорноморнафтогаз" банкрутять через тендерні проблеми?

Вівторок, 26 лютого 2013, 09:11

Єдиного добувача газу на українському шельфі - "Чорноморнафтогаз" - намагаються довести до банкрутства.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Госпсуд Криму почав процедуру банкрутства "дочки" "Нафтогазу", що займається видобутком газу і нафти на українському шельфі Чорного і Азовського морів, - ДАТ "Чорноморнафтогаз". Документ був розміщений 25 лютого в системі розкриття судової інформації. Претензії до добувача в сумі 662,7 тис гривень висунула київська компанія "Укрресурскомплект". Засідання у справі призначено на 26 лютого, пише видання.

Як повідомляється, борг перед постачальником пов'язаний із затримками оплати через перевірки діяльності компанії контролюючими органами, стверджує один з менеджерів "Чорноморнафтогазу" на правах анонімності. Офіційно коментувати справу в компанії відмовилися.

Реклама:

"Тендерні процедури побудовані так, що ми для покупки цільної установки фактично повинні проводити кілька тендерів. Після цих тендерів до нас приходять представники перевіряючих органів і вимагають відзвітувати за кожну дрібницю. Це створює складності в розрахунках з постачальниками", - стверджує співрозмовник. Він не пояснив, у чому саме полягали труднощі в розрахунках з "Укрресурскомплектом".

Перший заступник голови Мінекономторгівлі Анатолій Максюта заявив виданню, що про тендерні проблеми компанії йому нічого невідомо. А отримати коментар "Укрресурскомплекта" не вдалося.

Борг міг бути викликаний і системними проблемами в роботі компанії, вважає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

"Зараз газ що видобувається компанією продається населенню по 750 гривень за тисячу кубометрів. Це не покриває навіть собівартість його видобутку, тому у "Чорноморнафтогазу" часто виникають касові розриви", - відзначає Боровик.

Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич сумнівається в перспективах задоволення позову "Укрресурскомплекта".

"662 тис гривень - це не та сума, через яку справа дійде до банкрутства компанії. Швидше за все, кошти будуть перераховані вже найближчим часом, коли ті ж перевіряючі органи зрозуміють, чим загрожують їх дії, що затримують розрахунки", - говорить Марунич.

Як пише видання, зараз для банкрутства компаній нафтогазового сектора є серйозна загроза. Верховна рада нового скликання поки не продовжила дію закону "Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу". Цей документ забороняє банкрутувати ті підприємства ПЕК, в яких є державна частка. Базовий закон був прийнятий в 2005 році, але щороку його дію подовжували окремим законом. У цьому році такий законопроект внесений до парламенту, але до цих пір не прийнятий.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: