Щомісячне обслуговування касових апаратів обійдеться у 100 гривень

Понеділок, 25 лютого 2013, 11:46

Впровадження розрахунково-касових апаратів з електронною контрольною стрічкою в магазинах принесе 100 млн гривень чистого прибутку на рік.

Про це в статті DT.UA пише Юрій Бутусов.

Як зазначається у матеріалі, згідно з наказом, модуль безпеки реєстратора розрахункових операцій повинен бути встановлений в кожний РРО або модем, який передає копії розрахункових документів та фіскальних звітних чеків в електронній формі.

Модулі безпеки РРО - це смарт-картки, аналогічні тим, що використовуються в Національній системі масових електронних платежів, пише автор.

Реклама:

"Обладнання старих касових апаратів модемом обійдеться приблизно в 600-700 гривень, я думаю. Вироблятимуть його ті самі сервісні організації, які й обслуговували ці апарати. Нові моделі касових апаратів, де модем буде передбачено з самого початку, будуть дорожчими приблизно на 150 гривень", - повідомив начальник департаменту податкового контролю Міндоходів Сергій Крухмальов.

Як пише видання, один з операторів ринку "оф-рекордс" розповів, як автори схеми (Міндоходів та НБУ) планують ділити доходи.

"Щомісячна плата за експлуатацію касових апаратів із модемом має становити не менш ніж 100 гривень додатково з кожної каси. З них 40 гривень отримає сервісна організація, яка обслуговує касовий апарат, 30 гривень - технічний еквайр і 30 гривень - один з двох уповноважених провайдерів зв’язку", - йдеться у повідомленні.

"Еквайр" - це компанія, яка реалізує механізм роботи платіжної системи. Тобто оператор, який написав софт, поставив Нацбанку сервери для роботи нової касової системи і який за це отримуватиме постійну оплату.

Крім того, як зазначається, абонентська плата для існуючих в Україні 280 тисяч касових апаратів становитиме 28 млн гривень на місяць. З них приблизно 8,4 млн підуть на рахунки еквайра. Експлуатаційні витрати будуть копійчані - еквайр відповідає за роботу серверів і техпідтримку софта.

"30 гривень з кожного касового апарата, якщо схема буде реалізована на практиці та наведені нами цифри стануть офіційними, - це буде, по суті, роялті, чистим прибутком за реалізацію проекту. 8,4 млн гривень на місяць, за рік - понад 100 мільйонів при, по суті, копійчаних витратах на експлуатацію… Гарні гроші", - йдеться у повідомленні.

Автор зазначає, що жодної інформації про тендери на підключення розрахунково-касових апаратів до інтернету у "Віснику держзакупівель" немає. А протокол ради НСМЕП не є нормативним актом державного органу влади і "може до чогось зобов’язати тільки самих членів ради".

"Невже дорогий для платників податків сервіс можна впроваджувати за наявності конкуренції абсолютно без будь-якого тендера? Ми констатуємо пряме порушення закону України "Про здійснення державних закупівель". Адже за технічне обслуговування серверів, наприклад, еквайру платитиме НБУ з коштів держбюджету", - зазначає Бутусов.

"Відповідальність за неподання звітності в електронному вигляді передбачено в розмірі 10 неоподатковуваних податком мінімумів - 170 гривень на місяць з кожної каси. Відповідальність наступає з 1 липня 2013 року", - зазначив Крухмальов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: