Хакери розорили українців на 11,4 мільйона

Понеділок, 25 лютого 2013, 10:50

З особистих рахунків фізосіб за минулий рік зникло 11,4 млн гривень.

Про це пише "Ділова столиця".

Як зазначається, правоохоронці радять українцям не розраховуватися в інтернеті в системі інтернет-банкінгу або на сайтах торгово-роздрібних мереж. Небезпека при таких розрахунках - хакери, які грабують особисті рахунки і рахунки підприємств.

В Нацбанку відзначили, що за 2012 рік, загальна кількість шахрайських операцій з платіжними картами виросла на 47% і з 35 до 57 збільшилася кількість банків, з рахунків яких зникали кошти.

Реклама:

Згідно зі статистикою, за кількістю несанкціонованих списань з рахунків лідирували фізособи. Щодня від населення надходить 50 скарг. З банківський рахунків за минулий рік зникло 11,4 млн гривень, а за обсягами фінансових втрат через шахраїв лідирують компанії.

Як повідомили в МВС, за минулий рік порушено 139 кримінальних справ щодо списання 116 млн гривень коштів шахраями за допомогою систем "Клієнт-Банк".

У нинішньому році вже зафіксовано 23 факти зникнення коштів на загальну суму 12,5 млн гривень, говориться в повідомленні.

Як пише видання, українські компанії шахраї грабують практично так само, як і населення. Спочатку намагаються вивудити інформацію у малодосвідчених і безтурботних бухгалтерів: роздобувши у банку базу даних e-mail адрес корпоративних клієнтів, шахрай розсилає по ній листи з проханням відповісти на деякі питання (наприклад, ПІН-код, номер картки, одноразовий пароль і т. д. ). Отримавши інформацію, злочинець діє миттєво - з рахунків компанії починають зникати кошти.

"Другий спосіб отримати інформацію про рахунок зводиться до написання хакером спеціального вірусу під окремо взяту систему "Клієнт-Банк" (не можна написати універсальну програму, яка буде зламувати всі системи підряд). Він або відкриє зловмисникові віддалений доступ до комп'ютера підприємства в онлайн-режимі, або просто перехопить для хакера пароль і ключ, що відкривають доступ до "Клієнт-Банку", - йдеться в повідомленні.

"Найчастіше використовували вірус back-door, що дозволяє зловмисникам на видаленні контролювати комп'ютери жертв. Як правило, між їх зараженням і проведенням несанкціонованої транзакції проходить декількох тижнів, протягом яких злочинці відслідковують стан рахунків і аналізують технічні особливості", - відзначає начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС Максим Литвинов.

За його словами, компанії втрачають на атаках злих геніїв набагато більші суми, ніж фізособи.

"Суми, на які посягають злочинці, в 2012 році коливалися від 30 тис до 30 млн гривень", - зазначив Литвинов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: