"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ефективність роботи митників залишається низькою - ЄБА

Понеділок, 25 лютого 2013, 09:51

Ефективність роботи митників залишається низькою - індекс простоти проходження митного контролю у другому півріччі минулого року зріс лише на 0,22 бала.

Про це зазначено в останньому дослідженні "Європейської бізнес асоціації", пише "Комерсант-Україна".

Митний індекс "Європейської бізнес асоціації" в II півріччі 2012 року показав незначне поліпшення ситуації на кордоні в порівнянні з I півріччям. Опитування 52 інвесторів показало, що бізнес оцінив легкість проходження митних процедур та ефективність контролюючих органів на кордоні всього в 3,06 бали з 5 максимально можливих, пише видання.

Однак у середині року митники отримали ще більш низьку оцінку - 2,84 бала.

Реклама:

"Якщо порівняти з катастрофічними показниками 2011 року, то завдяки кодексу митні процедури покращилися і стали більш зрозумілими", - говорить директор компанії "Український універсальний термінал" Олександр Лазарєв.

За його словами, в ідеалі митниця повинна бути непомітним відомством для бізнесу.

Як пише видання, митники стали рідше проводити фізичний огляд вантажів - в 14% випадків (раніше 22%). Це призвело до скорочення обсягу товарів, класифікаційний код яких був змінений (з 9% до 8%), і кількості відмов митних органів оформляти вантажі за першим методом - контрактній ціні (з 27% до 24%).

За словами фахівця з логістики компанії Sandvik Дмитра Задорожного, в останні кілька років зміни кодів при ввезенні його товарів не було. Компанія імпортує однотипну металопродукцію, і спроби змінити код робляться кожні два-три оформлення.

Бізнес констатує і погіршення. Проходження всіх митних процедур вже займає 2,7 дня, а не 2,5 дня, а кількість документів зросла з 8 до 10. Рівень корупції залишився практично незмінним - 60%, зазначається у матеріалі.

"Поки Мінфін та Міндоходів не визначаться, хто ж повинен видавати нормативні акти, значних змін не буде", - вважає Денис Шендрик.

Крім того, імпортери побоюються посилення податкового тиску, оскільки є проблеми з наповненням бюджету, додає Задорожний.

"Імпорт скорочується, і я бачу це по своєму підприємству, говорить він. - Державні мужі добре вміють посилювати тиск, але на митниці знають, що це дасть результат лише на кілька місяців, а потім буде провал зборів, тому активно пручаються".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: