Українським аграріям обіцяють новий фінансовий інструмент

Понеділок, 25 лютого 2013, 09:16

Аграрії можуть отримати новий інструмент залучення коштів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"Було прийнято рішення, щоб Нацбанк пропонував ринку не тільки можливості для інвестицій в золото або депозити, але і у фондовий ринок", - сказав член ради НБУ Василь Горбаль.

За його словами, ці інструменти є ініціативою міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова.

Реклама:

"Він автор проекту закону про деривативи, і йому близька ця тема", - сказав Горбаль.

Як пише видання, обіг складських документів на зерно регулюється законом "Про зерно та зерновому ринку".

Згідно з документом, зерно, прийняте на збереження на склад, може бути предметом застави. Облік складських документів в електронному вигляді веде підприємство Держреєстри України. У минулому році парламент прийняв закон про аграрні розписки, які дозволяють аграріям залучати фінансові і товарні ресурси під заставу майбутнього врожаю.

Через високу вартість позикових ресурсів аграріям буде цікавий новий спосіб залучення коштів, впевнені експерти. Зараз ставки по кредитах для аграріїв складають 23-30%.

"Будь-який додатковий інструмент залучення коштів не буде зайвим, тому що їх не вистачає. Щоб компанії почали випускати такі папери, їм потрібно пояснити їх суть", - зазначає голова Аграрного союзу Геннадій Новиков.

Привабливість нового інструменту для інвесторів, у тому числі банків, залежить від умов розміщення та ліквідності нового сегменту ринку.

"Попит на такі папери буде залежати від запропонованої прибутковості, терміну обігу, їх емітентів. Але в будь-якому випадку ставка їх прибутковості повинна бути співмірна з депозитною. Інакше вони не будуть цікаві банкам", - відзначає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

За даними НБУ, обсяг кредитів підприємствам сільського господарства на 1 січня 2013 становив 36,5 млрд гривень (зростання за три роки на 40%), у тому числі короткострокові позики на термін до року - 16,5 млрд гривень. Гривневі кредити зайняли 70% портфеля. Прострочена заборгованість аграріїв склала 2,42 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!