"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обіцянка Януковича може обернутися зривом переговорів з МВФ

Понеділок, 25 лютого 2013, 09:07

Ціни на газ ні для населення, ні для промисловості підвищуватися не будуть.

Про це заявив президент Віктор Янукович під час телепроекту "Діалог з країною", пише "Комерсант-Україна".

"Ви можете бути впевненими, що ми ціну ні для населення, ні для промисловості підвищувати не будемо", - сказав Янукович.

Глава держави пообіцяв, що енергоносії для країни подешевшають після створення з Росією консорціуму на базі української ГТС.

Реклама:

Заява президента ускладнить переговори України з МВФ, упевнені експерти.

Підвищення тарифів на газ для населення було ключовою вимогою валютного фонду, відмовлятися від якого в МВФ не мають наміру.

У ході останнього візиту місії фонду в лютому в уряді говорили, що готові на певні поступки, зокрема, на підвищення тарифів для найбільш забезпечених верств населення, йдеться у повідомленні.

"Така заява президента не залишиться непоміченою в МВФ", - упевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Втім, на співробітництво з міжнародними організаціями Україна, схоже, зараз не налаштована. Якщо до цих пір створення консорціуму з управління ГТС обговорювалося в тристоронньому форматі, то зараз Україна веде переговори виключно з Росією, пише видання.

Ціна газу для країни у разі створення двостороннього консорціуму повинна знизитися до 280 доларів за тисячу кубометрів. Україна при цьому може скасувати принцип рівного доступу до ГТС, який країна зобов'язалася застосовувати після вступу до Енергетичного співтовариства (ЕС).

Перехід до економічно обгрунтованих цін на енергоносії та відмова від перехресного субсидування були в числі головних умов президентської програми реформ, нагадує джерело в Міненерго.

"Відмовитися від підвищення цін неможливо - навіть якщо ціна газу для України буде знижена до 280 доларів за тисячу кубометрів, обсяг дотацій для теплокомуненерго складе близько 1,1 млрд доларів", - говорить співрозмовник у міністерстві.

Він відзначає, що підвищення цін на газ, на якому наполягали міжнародні фінансові організації, тобто на 30%, не зможе компенсувати різницю між закупівельною ціною газу і вартістю його продажу навіть за умови, що Росія знизить ціни на газ для України.

"Тому підвищувати ціни на газ для ТКЕ рано чи пізно доведеться, причому на суму навіть більшу, ніж зараз наполягають в МВФ", - говорить джерело в Міненерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!