"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Уряд повинен втручатися в ціноутворення тільки коли на ринку виникає монополія

П'ятниця, 22 лютого 2013, 17:31

Українська аграрна асоціація позитивно оцінює ініціативу Мінекономторгівлі по оптимізації переліку продукції, ціни на яку підлягають регулюванню.

Про це заявив аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький.

"Висновок з-під цінового регулювання деяких товарів - це позитивний крок, адже українські переробники перебувають у важкому становищі. Рентабельність підприємств харчової промисловості становить близько 4%. Тобто, якщо підприємства змушують знизити вартість продукції на 1%, вони втрачають чверть свого заробітку" , - зазначив аналітик.

У той же час, як відзначає економіст, уряду на цьому не слід зупинятися.

Реклама:

"Ринкова економіка не передбачає управління цінами. У харчовій промисловості працює більше 400 тис українців. Через штучного обмеження цін на продукти харчування працівники галузі вимушені працювати за середню зарплату в 2,5 тис гривень", - заявив Заблоцький.

В асоціації вважають, що уряд повинен втручатися в ціноутворення тільки коли на ринку виникає монополія.

Виробництво харчових продуктів - один з найбільш конкурентних бізнесів в Україні. Всього у сфері виробництва харчових продуктів активно працює понад 4700 підприємств.

"Абсолютна більшість продовольчих товарів, які продаються в Україні,-вітчизняні, тому від цінового регулювання страждає, в першу чергу, український виробник. Наприклад, за даними Держстату, 88% сиру, 98% яєць, 94% олії, 95% м'ясних виробів та 97% борошна, яка продається в Україні, є продуктами вітчизняного виробництва, однак, поки ці та інші товари залишаються під ціновим регулюванням ", - відзначає експерт.

Нагадаємо, згідно з проектом постанови уряду, з-під цінового регулювання будуть виведені: яловичина, безкісткова свинина, м'ясо качок, гусей, індиків та інші види птиці (за винятком курятини), яйця курячі добірні і вищої категорії, цукор-рафінад і цукор тростинний неочищений "коричневий", олія соняшникова фасоване в скляну тару.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: