Рада Нацбанку похвалила Арбузова за роботу в НБУ

П'ятниця, 22 лютого 2013, 15:57

Рада НБУ прийняла рішення про стан проведення грошово-кредитної політики в 2012 році та її вплив на стан соціально-економічного розвитку і оцінку діяльності правління Нацбанку щодо виконання основних засад грошово-кредитної політики на 2012 рік.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

"Діяльність правління Нацбанку відповідала основним засадам грошово-кредитної політики на 2012 рік. Монетарні заходи, які були застосовані під час проведення грошово-кредитної політики, повністю відповідали тим процесам, що відбувалися на макроекономічному рівні, і цілям та завданням грошово-кредитної політики на 2012 рік", - зазначено в рішенні Ради.

Як зазначається, Рада НБУ вважає, що розвиток економіки в 2012 році перебував під суттєвим впливом зовнішніх несприятливих чинників. За домінування рецесивних тенденцій у світовій економіці знижувалися попит і ціни на традиційну українську експортну продукцію, що відповідним чином відображалося на показниках платіжного балансу та розвитку реального сектору економіки.

Реклама:

Крім того, у 2012 році було здійснено значні виплати за державним та гарантованим державою боргом, обсяг яких більше ніж удвічі перевищив платежі 2011 року.

"За таких умов регулятор в 2012 році забезпечив підтримання низькоінфляційного середовища - за 2012 рік приріст індексу споживчих цін становив "мінус" 0,2%. Забезпечення цінової стабільності сприяло зростанню реальних доходів населення, збереженню вартості їх заощаджень та отриманню українськими виробниками цінових переваг як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках збуту їх продукції", - сказано в рішенні Ради.

Рада НБУ також відзначила, що динаміка грошової пропозиції відповідала макроекономічній ситуації. Зокрема збільшення монетарної бази в 2012 році на 6,4% забезпечило приріст грошової маси на 12,8%. Заходи, спрямовані на розвиток та посилення стійкості банківської системи, сприяли подальшому розширенню ресурсної бази банків. А обсяг депозитів населення в 2012 році збільшився на 19,0%.

"У 2012 році застосовувалися заходи, спрямовані на стимулювання кредитної діяльності банків. Було знижено облікову ставку та ставки за кредитами рефінансування, активно проводились операції з підтримки ліквідності банківської системи через надання кредитів рефінансування та операції з купівлі цінних паперів, запроваджено гнучкіші вимоги до формування банками обов’язкових резервів", - говориться в рішенні Ради.

Як відомо, посаду голови Національного банку з 2010 по 2013 рік обіймав Сергій Арбузов, якого 24 грудня  2012 року було призначено на посаду першого віце-прем'єр міністра.

11 січня 2013 року Верховна рада призначила Ігоря Соркіна на посаду голови Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!