"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії заборонили відкривати філії іноземних банків

П'ятниця, 22 лютого 2013, 15:18

Держдума на пленарному засіданні прийняла закон, яким закріплюється заборона на відкриття в Росії філій іноземних банків.

Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів РФ", автором якого виступив уряд РФ, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно із документом, зміни вносяться до законів "Про банки і банківську діяльність", "Про Банк Росії" і "Про валютне регулювання та валютний контроль".

Відповідно до документа філії іноземних банків виключаються з визначення банківської системи РФ.

Реклама:

Також слова "філії іноземних банків" виключаються зі статей про держреєстрацію кредитних організацій з іноземними інвестиціями і додаткових вимогах до їх створення та діяльності, пише агентство.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що ухвалення цього законопроекту передбачено планом заходів щодо реалізації стратегії розвитку банківського сектора РФ до 2015 року.

Уряд зазначає, що в даний час в Росії вправі функціонувати дочірні банки, філії та представництва іноземних банків. Режим функціонування філій відрізняється від режиму роботи "дочок" іноземних банків, оскільки філія не підпадає під юрисдикцію РФ.

"Таким чином, філії іноземних банків не підпадають у повному обсязі під нагляд регулюючих органів РФ, не зобов'язані виконувати нормативи по відрахуванню коштів до фондів обов'язкового резервування, звітувати перед Банком Росії одразу в двох системах бухобліку - російської і міжнародної, а також щомісяця подавати звітність в Банк Росії", - йдеться в записці.

На думку уряду, такі особливості діяльності філій іноземних банків можуть призвести до зниження конкурентоспроможності російських банків. "Створення в РФ філій іноземних банків на поточному етапі розвитку банківського сектора є передчасним", - наголошується в записці.

У документі також говориться, що розуміння цієї ситуації було умовою в процесі переговорів з приєднання РФ до СОТ і проведення консультацій про вступ до Організації економічного співробітництва і розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: