Єврокомісар обіцяє Україні магічне "перетворення"

Четвер, 21 лютого 2013, 19:09

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявляє про готовність ЄС допомогти Києву перетворитися з транзитера на виробника і експортера газу.

Мова про це йде у повідомленні служби комісара, поширеному за підсумками зустрічі з міністром енергетики України Едуардом Ставицьким, передає "Інтерфакс-Україна".

"Спільнота пропонує Україні юридичну безпеку. Іноземні компанії будуть інвестувати в її трубопроводи, в енергетичну торгівлю і виробництво енергії. Компанія Shell не займалася б розробкою сланцевого газу в Україні без чіткої правової бази", - зазначив він.

Крім того, єврокомісар заявив про готовність ЄС "вивчати з Україною її невикористаний потенціал зберігання газу і розвивати в цілому те, як Україна може перетворитися з транзитної країни в виробника, імпортера та експортера газу, і як можуть бути оптимізовані можливості зберігання".

Реклама:

"Енергетичне співтовариство також допомагає Україні диверсифікувати свій імпорт газу. Вже зараз Україна має можливість отримувати німецький газ через Польщу, оскільки газопровід можна використовувати в двох напрямках. В майбутньому це може бути застосовано і щодо інших трубопроводів", - запевнив Оттінгер.

У свою чергу Ставицький повідомив, що Україна "закінчує оновлення енергетичної стратегії до 2030 року, а також готова продовжити роботу по імплементації наших зобов'язань в рамках Договору про заснування Енергетичного співтовариства".

"При цьому важливим для нас є забезпечення рівних умов для всіх учасників процесу, а також співпраця на принципах солідарності та взаємного захисту інтересів", - зазначив він.

Ставицький подякував Єврокомісії за надану допомогу по підтримці процесу реорганізації енергетичного сектору України, зокрема за прийняте в грудні 2012 року рішення про виділення коштів (близько 45 мільйонів євро) на нову програму бюджетної підтримки для енергетичної сфери.

"За підтримки ЄС українська сторона вже зараз почне впроваджувати основні положення майбутньої угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також продовжить відповідне забезпечення виконання положень Договору про заснування Енергетичного співтовариства", - висловив упевненість міністр, якого цитує прес-служба Кабміну.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!