Влада хоче скасувати держрегулювання цін на продукти преміум-класу

Четвер, 21 лютого 2013, 15:40

Мінекономторгівлі розробило проект постанови уряду, яким пропонує змінити перелік продуктів, ціни на які регулюються державою.

Про це зазначив директор департаменту реального сектору економіки Мінекономторгівлі Олег Пендзин, передає прес-служба міністерства.

За його словами, метою розробки проекту постанови є удосконалення державного регулювання цін на продовольство шляхом перегляду переліку продовольчих товарів, зміна оптово-відпускних цін на які підлягатиме декларуванню.

При цьому новий перелік передбачає, з одного боку, зменшення адміністративного втручання у процес ціноутворення на продовольство, а з іншого - орієнтацією на потреби населення з низьким рівнем доходів.

Реклама:

"Оптимізація переліку жодною мірою не передбачає скорочення основних груп продовольства, в межах яких регулюватимуться ціни на одну або декілька товарних позицій. Як і на сьогодні, зберігатиметься регулювання цін на продукти переробки зерна (борошно та крупи), м’ясопродукти (м'ясо та ковбасні вироби), молокопродукти (молоко, масло, сир, сметану), яйця, цукор та олію. Якщо це озвучити в цифрах, то на сьогодні декларуванню зміни цін підлягає 16 товарних позицій, а у запропонованому переліку - 17 позицій", - зазначив Пендзин.

Натомість із сфери державного цінового регулювання виключаються продовольчі товари так званого "преміум сегменту", вироблені за покращеною технологією, розфасовані із застосуванням пакувальних матеріалів покращеної якості (тара скляна, керамічна тощо), йдеться у повідомленні.

Так, з-під регулювання будуть виведені: яловичина (з огляду на незначну частку її споживання населенням - 16 % у структурі споживання м'яса, та скрутний поточний стан вітчизняного скотарства), безкісткову свинину, м'ясо качок, гусей, індиків та інші види птиці (за винятком курятини), яйця курячі відбірні та вищої категорії, цукор-рафінад та цукор тростинний неочищений "коричневий", олія соняшникова фасована у скляну тару. 

"Звертаю вашу увагу також на те, що у запропонованому переліку ми навмисне відмовилися від зазначення жирності молочної продукції, що має на меті попередити намагання недобросовісних виробників уникнути державного регулювання цін шляхом затвердження технічних умов виготовлення продукції із такими якісними показниками, які не підпадають під регулювання", - сказав Пендзин.

Водночас перелік товарів, пропонується доповнити додатковими позиціями "крупи вівсяні та пшоняні", що обумовлено популярністю цих товарів серед населення, в першу чергу найменш захищених його верств.

"Таким чином, запропоноване Мінекономторгівлі оптимізація переліку продукції ціни на яку підлягатимуть регулюванню не призведе до підвищення цін на ті види продукції, яка користується найбільшим споживчим попитом у населення з низьким рівнем доходів", - повідомляє прес-служба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: