НБУ готує новий вид банківського кредитування

Четвер, 21 лютого 2013, 09:41

Нацбанк розробив новий механізм залучення банками ліквідності з ринку.

Після прийняття розробленого ним положення найбільш ліквідні установи зможуть працювати з фінансовими векселями, які будуть випускатися під заставу грошових коштів або державних боргових паперів, пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинився розроблений НБУ проект положення про особливості видачі, обігу, погашення та стягнення по банківським фінансовим векселям.

У документі вказується, що фінансові векселі, які дозволено випускати ще з 1 січня, банки зможуть видавати в гривні з метою оптимізації платежів і управління власною ліквідністю.

Реклама:

При цьому загальний обсяг цих цінних паперів буде визначати Нацбанк в залежності "від ситуації на грошово-кредитному ринку" і "співвідношення до середнього залишку коштів на коррахунках НБУ".

На ранок 20 лютого 2013 року на коррахунках перебувало 23,4 млрд гривень. Нагадаємо, що банки могли випускати фінансові векселі до 2001 року, але втратили це право після вступу в силу закону "Про обіг векселів в Україні".

Видавати фінансові векселі зможуть не всі. Банк повинен буде протягом шести місяців мати адекватність регулятивного капіталу не менше 15%, а також відповідати ряду нормативів, включаючи прибутковість, ліміт відкритих валютних позицій, формування резервів, і не мати обмежень на здійснення окремих операцій.

Оскільки авалювання фінансових векселів не здійснюється, гарантією виконання зобов'язань за ним будуть облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) або грошові кошти.

Депозитарій державних цінних паперів НБУ заблокує ОВДП, що належать банку, на суму, рівну номіналу видачі векселів, за умови, що строк їх обігу не перевищує термін погашення держпаперів.

Згідно із документом, забезпечувати облік прав власності на даний вид цінних паперів, а також займатися їх зберіганням буде "адміністратор системи електронного обігу фінансових векселів".

Банкіри вважають, що такі інструменти полегшать кредитні операції і в першу чергу будуть цікаві для підприємств, які не хочуть заморожувати ресурси на депозитних рахунках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!